Naar pulli-modus.

Ik heb de knop omgezet van adulte vogels ringen naar het zoeken van pulli. Voor de leken onder jullie, pulli is een ander woord voor die donzige bolletjes die je vanaf nu kan vinden in de nestjes van vogels. En er zijn er al want vandaag mijn eerste exemplaren van ringen voorzien. Een nestje met heggenmusjes in een palmstruik thuis in de tuin. Een populair plekje trouwens waar de voorbije jaren elke keer een nest in te vinden was. Toen waren het wel merels, deze keer dus een heggenmus. Die struik is trouwens een logische keuze want die staat mooi groen voordat alle andere struiken in mijn tuin hun blaadjes ontvouwen.

Lopende bolletjes.

Het waren trouwens niet mijn eerste pulli voor dit jaar. Neen, die eer kwam toe aan de kieviten. Tijdens een zoektocht naar nesten en broedende exemplaren zagen Robin (die wel eens wilde meegaan) en ikzelf op een onbewerkte maisakker plots een kuiken rondhuppelen. Die hebben we nog even laten lopen want ze waren nog maar een paar dagen uit hun eitjes gekropen. Maar op dat moment werd mijn pulli-microbe aangeklikt en stond ik dan ook in pulli-modus. 

11mei-2.jpg

Enkele donsbolletjes van de vorige jaren.

Lijstje.

De opdracht is vanaf nu nesten zoeken en op het juist moment de pulli gaan ringen. Daarvoor pas ik al een aantal jaar met succes mijn opvolglijstje toe. Elk nestje dat ik vind wordt mooi genoteerd en op basis van de broedduur en de aangetroffen inhoud komt er een vermoedelijke ringdatum op mijn lijstje. Een hele boekhouding die tegen half mei helemaal volloopt. Zeker als mijn op te volgen nestkasten daar nog eens bijkomen. Mezen in een paar tuinen, ongeveer 100 steenuilenkasten, een 70-tal torenvalkenkasten, een 20-tal kerkuilenkasten en een 15-tal buizerdnesten. En daar komen dan de nesten die ik heb gevonden nog eens bij. Als ik dat lijstje zo neerschrijf breekt het angstzweet mij al uit. Maar elk jaar hebben we ons lijstje mooi kunnen afwerken. Dus dat zal dit jaar ook wel lukken.

1juni.jpg

Een handvol meesjes.

Mooie tijd.

Zo staan er een merelnest (vlak bij mijn raam van de woonkamer) en twee zanglijsternesten al genoteerd. De aanzet van hopelijk weer een mooie en lange lijst. Want het ringen van pulli blijft volgens mij één van de belangrijkste taken als ringer. Het levert gegevens op die toch dat tikkeltje meer info geven. De leeftijd en locatie waar hun leven begon is via het ringen van deze pulli exact gekend. Jammer genoeg, een taak die niet zo heel veel ringers ter harte nemen. En voor een stuk te begrijpen want het kost veel tijd en moeite met vaak een mager resultaat. Maar wat mij betreft blijft dit de beste periode van mijn ringersjaar. Voor mij een tijd van het jaar waar ik telkens weer naar uitkijk.

long-list-e1427102952614.jpg

 

One thought on “Naar pulli-modus.

  1. Ben alweer wat sterker gebeten door het “vogelvirus” tijdens ons zoeken naar kieviten en bij het zien van dat pluizig rondhuppelend bolletje veren. Gelukkig heb ik geen selfie gemaakt met dat steenuiltje in de hand, de mensen uit mijn naaste omgeving zouden zich wel eens kunnen afvragen: wie is hier de grootste uil?
    Bedankt voor een boeiende en vooral leerrijke voormiddag.

    Like

Comments are closed.