Kiekjes voor de toekomst.

Begraven nesten.

Het was weer even kieviten-tijd. Van mijn kolonies die ik opvolg bleken er vier ribedebie. Wat ik al voorspelde werd daar uitgevoerd. De akkers bleken gefreesd, geploegd of bemest. En de nesten of pas uitgekomen pulli werden dan ook onder de grond gestopt. Onbewust, maar wel jammer.

Gelukkig bleken twee akkers nog onbewerkt erbij te liggen. En daar vond ik in totaal toch 17 uitgekomen jonge kieviten die ik dan ook kon ringen. Een vermoeiende zoektocht trouwens die meestal eindigt met een dafalganneke wegens het staren naar de grond op zoek naar goed verborgen donsbolletjes.

kievit bewerkte akker0001-2.jpg

Zoek de kievit.

Fluiter.

Tussendoor zoals ik had voorgenomen regelmatig ook vogelkes gaan kijken zonder de ringtang in mijn zak. Dit leverde al een mooie jaarlijst op in de Fruitstreek. Met maar liefst 3 nieuwe regio-soorten.

Eerder had ik al kwak en gekraagde roodstaart als nieuwe soorten voor mijn lijstje van de Fruitstreek. Die laatste kon ik al wel uit mijn netten halen. Maar ringvangsten tellen nu eenmaal niet mee. En dit weekend kon ik daar fluiter bijschrijven. Tijdens een wandeling door het Jongenbos werd ik vergast op de explosieve zang van deze kleine zanger. Hopelijk een blijver en broedgeval, maar denkelijk een kort bezoekje als doortrekker. 

scannen0009.jpg

De fluiter, niet alleen een mooie stem.

Digiscoping.

Ondertussen ben ik ook weer een jaartje ouder geworden en mijn lieftallig vrouwtje komt dan steeds met dezelfde vraag “wat moet ik je kopen voor je verjaardag?”. Het lijstje wat ik dan meestal voorleg draait voor 100% rond vogels of vogels kijken. En deze keer waagde ik het om er een duurder cadeau op te zetten.

En tot mijn blijdschap bleek het dat te worden. Een adapter om mijn fototoestel op mijn telescoop te zetten. Het zat er trouwens al langer aan te komen. Door contacten met een aantal vogelfotografen en het geven van een cursus vogelfotografie kwam die microbe die ik nu toch al een paar jaar had kunnen onderdrukken terug naar boven. Eerst door het meenemen van mijn telelens en toestel als ik naar vogeltjes ging kijken. Maar dat is zo een gesleur. Eén van de redenen trouwens waarom ik er indertijd mee gestopt was. Dan met een adapter voor mijn smartphone op de telescoop. Maar die beelden waren zeer bedroevend. Dus nu met een blijkbaar door heel wat gebruikers aangeprezen adpater. 

Mijn doel is om de vogels die ik zie proberen op foto te zetten als bewijs. En dit voor mijn eigen collectie (en voor op mijn blog natuurlijk). Topfoto’s ga je niet tegenkomen in mijn bestanden. Dat laat ik over aan de meer gedreven fotografen. Maar ik wil ze toch herkenbaar en duidelijk in beeld brengen. Hopelijk lukt mij dat met mijn verjaardagscadeauke voor mijn 52ste levensjaar. Back to digiscoping.

Draaihals03-03.jpg

Draaihals uit mijn oude digiscoping-doos.