Dipper.

Waterspreeuwen, dat is wat vrijdag op het menu stond. Gelukkig niet om op te eten, maar om met een bevriende Waalse ringer mee te gaan zoeken. En dat was niet echt zo heel moeilijk. Hij vertelde ons dat er momenteel in zijn streek onder bijna elke brug wel een nest te vinden is.

Dat is goed nieuws want deze mysterieuze vogels kom je niet zo heel vaak tegen. Zeker niet in onze contreien. Waterspreeuwen hebben een leefwijze die ze uniek maakt in het vogelwereldje. Ze zoeken namelijk hun voedsel onder water in snelstromende riviertjes. Daarvoor vliegen ze naar een steen of tak die in het water ligt en duiken dan volledig onder. Daar bewegen ze zich voort met hun pootjes en vleugels op zoek naar larven en insecten. Hun ogen dekken ze af met een speciaal membraan net als een duikbril. En hun verenkleed is waterafstotend.

Ze broeden twee keer per jaar en dit in een al even uniek nest als hun leefwijze. Met mos maken ze een bouwsel dat lijkt op een reuze-winterkoningnest. En elk jaar maken ze dat nest groter waardoor oude nesten wel heel indrukwekkend worden. Ze hebben 4 tot 6 jongen die door beide ouders worden gevoed.

De engelse naam voor deze mooie beestjes vind ik trouwens beter gevonden dan onze waterspreeuw. Hoewel, ze lijken op spreeuwen qua vorm en ze leven bij het water. Maar dipper lijkt mij gepaster omdat het enerzijds hun manier van voedsel zoeken beschrijft. Maar vooral hun grappige manier van op en neer wippen als ze op een tak of steen zitten past supergoed bij de naam dipper.

Waterspreeuwen zijn standvogels die hun hele leven in hetzelfde territorium blijven. Onze collega ringt er heel wat elke jaar. En wij hadden het geluk om dat eens een dagje mee te mogen volgen. Een unieke ervaring.

waterspreeuw ringwerk april 20160001.jpg

Dipper-biotoop met onze collega in woelig water.

waterspreeuw ringwerk april 20160001-8.jpg

Een nest van een aantal jaren oud.

waterspreeuw ringwerk april 20160001-4.jpg

Jongen, een paar dagen oud.

waterspreeuw ringwerk april 20160001-5.jpg

Deze waren al wat ouder en ringklaar.

waterspreeuw ringwerk april 20160001-10.jpg

Mama waterspreeuw in vol ornaat.

cursus fotografie0001-19.jpg

Foto van “dipper” uit mijn archief.

 

One thought on “Dipper.

  1. Mooi om de waterspreeuwen bezig te zien. Ben er gek op en ga regelmatig langs de Geul kijken naar hun leventje op en onder water.

    Like

Comments are closed.