White beauty.

Mijn leeftijdsgenoten zullen de hint wel snappen in de titel naar de serie met een galopperend zwarte hengst in een graanveld. Maar dit terzijde. Mijn hoofdrolspeler van deze post op mijn blog heeft veren en geen wapperende manen. De kerkuil. In Wellen doet hij zijn naam eer aan want de twee kasten waar ik er kon ringen hingen in de toren van een katholiek gebouw. Eentje bleek heel gelovig want zelfs luidruchtige werken aan het dak van de kerk konden hem niet overtuigen om elders zijn eitjes uit te broeden.

kerkuil.jpg

Koster.

Daar mochten we trouwens de hoeder van de kerk met zijn trouwste kerkganger op de foto zetten. Elk jaar worden we vriendelijk door Jean ontvangen om “zijn” uiltjes” te gaan controleren. Hij had mij aan de telefoon al fier verteld dat hij de uil regelmatig had zien rondvliegen en dat er dus denkelijk wel jongen zouden zijn.

Maar het verhaal is niet enkel wijwater en maneschijn. Want het waren magere nestjes dit jaar. Eén keer drie pulli en één keer maar eentje met zijn broertje of zusje dood in de kast. Het rotweer zal daar zeker voor iets tussen zitten. Een collega ringer wist mij te vertellen dat het in zijn regio kommer en kwel was met veel dode jongen en drijfnatte kasten. Dit vooral bij de steenuiltjes. Maar hier valt het voorlopig best mee.

kerkuil0001.jpg

“een foto van een grote uil met een kleine uil” aldus Jean.

Eindmeet.

Voor de steenuiltjes begint de lijst van nog te controleren locaties stilaan heel kort te worden. We zitten momenteel wat aantal geringde pulli betreft al hoger dan vorig jaar. Maar de eindbalans moet nog opgemaakt worden. En met de torenvalken is het nu volle bak, letterlijk en figuurlijk. Ondanks de hier en daar kleinere nesten (vandaag nog een paar met maar één pulli) zit het gemiddelde op het eerste zicht vrij goed. Een nestje van zeven stuks was toch een leuke opsteker. Zo komt de eindmeet wat betreft de nestkasten stilaan in zicht.

En vandaag konden we een unicum realiseren. We kregen hulp van Falco om de falcons te gaan ringen. Ik ben alvast heel blij met deze jeugdige interesse in ons ringwerk. Wie weet zit er wel een opvolger in de pipeline.

falco0001.jpg

Falco Reniers met een Falco tinnunculus.