Afgeronde steenuilen.

Resultaten.

Dit weekend de laatste controles van de steenuilenkasten gedaan. En zo loopt het broedseizoen stilaan naar zijn einde. En dankzij het kl…weer al de tijd gehad om de resultaten te verwerken. Om het met een voetbaluitspraak te zeggen : elk nadeel hep ze voordeel.

En ondanks de lage verwachtingen wegens een heel nat seizoen valt het al bij al nog mee. Van de 86 gecontroleerde nestkasten waren er 44 bezet (5 minder dan vorig jaar) en daarvan waren er 40 succesvol (eentje meer dan vorig jaar). Opgelet, dit is tot het moment dat de jongen geringd werden. Of ze ook succesvol uitvlogen wordt niet gecontroleerd. Er waren 130 jonge steenuiltjes (10 meer dan vorig jaar). Wat een gemiddelde gaf van 2,955 pulli per broedsel en dit is toch een stuk meer dan vorig jaar (2,449). Wel opvallend was de gemiddelde legdatum van het eerste ei. Dat was 18/4, wat toch 9 dagen later is dan vorig jaar. Maar ik durf te zeggen dat hier een tevreden ringer zit.

Nu volgend weekend de torenvalkjes nog afwerken en dan zit het er voor dit jaar weer op.

steenuil0001-3.jpg

Eentje van die 130 van dit jaar.

Werken.

Tussendoor nog even gaan kijken in mijn favoriete gebied in onze regio, Bernissem. Mijn voornemen om daar regelmatig eens te gaan kijken heb ik schandelijk verwaarloosd. En onterecht zo bleek. Een melding van een fuut die werd gezien in het gebied deed mij wakker schieten. Toen ik aankwam zag ik een grote werf, want ze zijn momenteel bezig met het herinrichten van het wachtbekken en het bijgraven van een tweede. Dus dacht ik dat ik daar momenteel niets te zoeken heb als het op vogeltjes aankomt. Fout gedacht dus.

Hoewel de fuut niet thuis gaf kon ik een prachtige kleine zilverreiger bewonderen. Een nieuwe soort voor mijn local patch zo bleek. Deze soort kan zo een omgewoeld gebied wel appreciëren. En soorten als bergeend en kuifeend kom je hier ook niet elke dag tegen. De wilde eenden trokken zich ook niet veel aan van al dat rondgerij met bulldozers en ander groot materiaal. Dat werd bewezen door verschillende groepjes eendenkuikens die rondzwommen met ma en pa. En hetzelfde idee hadden die zingende man rietgors en verschillende ratelende grasmussen.

Voor mij een signaal om mijn voornemen om regelmatig in Bernissem rond te gaan lopen opnieuw op te nemen. Hopelijk lukt het mij deze keer wat beter.

kleine zilver0001.jpg

Kleine zilverreiger.

bernissem 2016 juni 190001.jpg

Bernissem op dit moment, oude bekken.

bernissem 2016 juni 190001-2.jpg

Nieuwe bekken.

bernissem 2016 juni 190001-3.jpg

En de kleine vijver.