Bosriet on the move.

Stijgende lijn.

De torenvalken zijn ook afgerond. En het werd ondanks de slechtnieuwsshow van velen een behoorlijk jaar. Met 32 bezetten kasten of 47,76% zaten we zeker niet slecht. Ik vind er trouwens elk jaar wel een paar bij. En met het Regionaal Landschap dat de fruittelers ook op de torenvalkenkar probeert te krijgen gaat dat aantal zeker nog stijgen. We zullen niet zonder werk vallen denk ik. Ik kon 91 pulli een ring aan de poot knijpen. Weer een beter jaar dan het vorige, we blijven in stijgende lijn gaan. En met 3,125 pulli per nest mogen we zeker niet klagen.

torenvalken ringen0001.jpg

Etienne op de ladder voor één van laatste controles van dit jaar.

Eentje te weinig.

En zo is het seizoen van de nestjongen zo goed als afgelopen. Met nog een paar nestjes van merels op mijn ringplek kan mijn eindtotaal misschien nog iets stijgen. Maar voorlopig is het cijfer 383 geringde pulli. Eentje minder dan vorig jaar. En een stuk lager dan mijn eerste jaren als ringer. Maar toen lag de focus volledig op nestjongen ringen. En ondertussen heb ik mij ook wat meer gericht op enkele soorten.

Dat blijkt trouwens ook uit de rangschikking. Zo staat steenuil op nr 1 met 127 stuks. Gevolgd door torenvalk met 91. En dan komen pas de mezen met koolmees (54) en pimpelmees (38). En tussen die twee kruipen de kieviten met 38 geringde pulli. 

Vroegboekingen.

Mijn ringplek heb ik vrijdag volledig in orde gezet. Een ganse dag aan gezweet en gezwoegd. De banen gemaaid en de volledige kabels en geluidsboxen vervangen (ze waren nog maar eens naar de botten). En dit onder een stevig zonnetje (eindelijk). 

En zo kunnen we beginnen aan de najaarstrek. Niet echt een goede omschrijving want momenteel zijn er al soorten die hun koffers gepakt hebben en naar warmere oorden vertrekken. Meestal krijg ik verbaasde blikken als ik dit vertel. Want de meeste mensen stellen zich de trek van vogels voor als een gezamenlijk vertrek in de herfst. Het beeld dat volgens mij bijna iedereen dan voor zich ziet zijn de zwaluwen die op een telefoondraad verzamelen en dan in groep vertrekken. Ondertussen moet je trouwens al ferm zoeken naar een telefoondraad en de bijbehorende zwaluwen.

Maar het zit iets ingewikkelder in elkaar. Eigenlijk is het een jaarrond fenomeen waar elk individu beslist wanneer hij  of zij vertrekt. Er zit wel een beetje volgorde in de soorten. Zo is momenteel de bosrietzanger al stilaan op trek. Duidelijk een fan van de vroegboekkortingen. Maar op welke datum ze juist vertrekken is elk jaar afwachten. Jonge vogels vertrekken vaak vroeger. En adulte vogels wiens broedsel mislukt is (en dat zijn er wel wat dit jaar vrees ik) of die gewoon geen partner gevonden hebben durven ook al eens vroeger dan normaal de reis aanvatten. Want hier kunnen ze toch nog weinig uitvreten. Kortom een heel ingewikkelde en boeiende materie. Waar we met het ringwerk elk jaar weer een extra tipje van die immense sluier proberen op te lichten.

bosrietzanger-010.jpg

Bosrietzanger, een vroege vertrekker.