Algarve met een vleugje vogels.

Net terug van een weekje vakantie in het zonnige Lagos in de Algarve. Hoewel ik in mijn boekje over vogels kijken in Portugal al had gelezen dat juli de slechtste maand was om vogels te zien kwam ik toch thuis met een mooie lijst. Het was trouwens helemaal geen birders-trip. Integendeel, het was genieten van leuke dorpjes, zonnige stranden en heerlijk Portugees eten (dat laatste kan ik bewijzen via mijn weegschaal in de badkamer).

Puttertjes.

Enkele dagen ging ik dan toch voor het ontbijt al op pad. De eerste keer in de buurt van Lagos. En dit leverde al enkele leuke soorten op. Overal putters en kleine zwartkoppen. Geelpootmeeuwen, kuifleeuwerik, blauwe eksters, zwarte spreeuwen en roodstuitzwaluwen (op de telefoondraad vlak voor ons balkon).

algarve bird0001.jpg

Roodstuitjes vlakbij.

Een goede plek lag ook vlakbij. Cape St Vincent is een uitstekende rots waar je mooi over de oceaan kan turen. Maar op dat moment bleven de zeevogels netjes uit beeld. Een paar dagen ervoor had ik vlak bij ons verblijf ook een mooi uitzichtpunt gevonden. En daar vlogen tientallen zeevogels door mijn beeld. Al gauw werd het mij duidelijk dat  ik mijn kennis over pijlstormvogels en andere golfscherende vliegers dringend moest bijschaven. Maar met een vogelgids in de hand kon ik toch een aantal soorten op naam brengen. Kuhls pijlstormvogel, grote pijl en grauwe pijl waren zekerheden. 

algarve0001-8.jpg

Rio do Alvo.

Twee ochtenden ging ik een bezoekje brengen aan een prachtig gebied op nog geen 10 km bij ons vandaan. Natuurgebied Rio do Alvor, een aanrader voor wie ooit in die buurt komt. Ik denk dat op goede momenten je de vogels hier van je af moet slaan. Een mooie lijst met flamingo, slechtvalk, rode patrijs, steltkluut, strandplevier, dwergstern, bijeneter, graszanger en cirlgors als kersen op de taart. De duiven op de kliffen werden met een vraagteken als rotsduif genoteerd. Want daar zitten met zekerheid tamme beesten tussen.

algarve bird0001-2.jpg

Zicht op dit mooie gebied.

Trapladder.

Opvallend waren de grote nesten van ooievaars die je werkelijk overal tegenkwam. Op pilonen, straatlampen, daken, dode bomen,… Honderden hebben we er gezien. Ik zag er zelfs op een aantal korte dikke bomen (het leken wel knotwilgen). En aan de paarden te zien die er langs stonden was dat maar op maximaal 3 meter van de grond. Met een stevig trapladdertje kon je er zo bij. De plaatselijke ringers hebben hier dan ook geen hoogtewerker nodig zoals mijn collega ringers hier in Planckendael. Ooievaars ringen zonder hoogtevrees. Het blijft voor mij voorlopig een droom vrees ik.

Kortweg, de Algarve is een aanrader om een lekkerluie vakantie door te brengen met een vleugje vogels erbij. Ik ben alvast van plan om eens op een goed vogel-kijk-moment terug te gaan. Ik geniet er nu nog van na.

algarve0001-22.jpg

Tankstation met ooievaar.