Staking bij de zwartkoppen.

Ondertussen zijn we al een maand opnieuw aan het ringen. En stilaan wordt duidelijk dat de trek blijkbaar wat later op gang gaat komen. Zeker is alvast dat de aantallen lager zitten dan vorige jaren. Met mijn tot nu toe korte staat van dienst (ik heb sinds 2014 mijn grote vergunning) kan ik toch al een poging doen om wat trends te bekijken. Zo stel ik vast dat de zwartkoppen wel heel voorzichtig doorkomen.

17977.jpg

Koppel zwartkoppen (met dan aan VRS Maatheide)

Zangertje.

Zwartkoppen behoren tot de groep van de Sylviae of de zangers. Neefjes zijn tuinfluiter, grasmus en braamsluiper. Het is een algemene broedvogel in ons landje. Voor zijn naam hebben ze niet zo heel veel moeite gedaan. Het mannetje heeft in volwassen kleed een mooi zwart kapje. De vrouwtjes ken je dan weer aan een roodbruin hoedje. De jongen lijken de eerste maanden op hun moeder. Maar stilaan komen bij de jonge mannetjes de zwarte pluimpjes te voorschijn.

Numero uno.

Zwartkop is al jaren de meest geringde soort in België. Zo werden er in 2014 maar liefst 151.335 exemplaren van een ring voorzien. Bij onze werkgroep namen ze er daar 8.090 voor hun rekening. Zelf kon ik er dat jaar 1.500 vangen. Vorig jaar was het aantal een stuk lager. De ganse werkgroep ringde er toen 4.514 en ikzelf zag mijn aantal stranden op 550. Wel had ik het ganse jaar het geluid van zwartkop niet gespeeld. En dit in tegenstelling tot 2014. Maar zelfs zonder geluid vliegen ze nog in de netten.

Schermafbeelding 2016-08-07 om 13.53.10.png

Overzicht aantallen zwartkoppen per jaar doorgegeven door de Belgische ringposten die hun vangsten hier doorgeven op trektellen.nl 

Late shift.

Maar dit jaar zitten die aantallen wel erg laag. Met in totaal 61 gevangen exemplaren en een maximum van 11 op één dag zitten we stevig onder het gemiddelde van de voorbije jaren. 

Is er iets aan de hand met onze zwartkoppen ? Waar blijven ze ? Ook opvallend is dat heel wat vogels die we in de hand krijgen duidelijk nog niet lang uit het nest zijn vertrokken. Dit kan je zien aan de donzige bevedering op de anaalstreek. En vaak ook op de kop. Dit doet mij voorzichtig besluiten dat door het slechte weer heel wat broedsels mislukt zijn. En daarom hebben mama en papa zwartkop besloten om er nog een later broedsel bij te doen. En dus werd het vertrek naar het warme zuiden dan ook maar een tijdje uitgesteld. Benieuwd of mijn analyse klopt. Want dan komen er binnenkort een hele troep zwartkoppen door. Ze zijn alvast welkom op mijn ringsite en ik voorzie ze dan graag van een persoonlijk ringetje.

Schermafbeelding 2016-08-07 om 13.49.21.png

 

2 thoughts on “Staking bij de zwartkoppen.

  1. Ha Dirk, je titel doet de zwartkoppen tekort, want je vermoedt dat de ouders nog aan het broedseizoen bezig zijn. Niks staking! Succes op je baan, en ik kom dit seizoen echt langs.

    Like

Comments are closed.