Wat sluipt er door het struikgewas ?

Veel kk-kes.

Net vier vangdagen achter de rug en de aantallen stijgen stilletjes aan naar normale hoogtes. Met de laatste 2 dagen telkens meer dan 50 vogels mag ik zeker niet klagen. Leuk was de plotse toestroom van kleine karekieten. Tot vandaag niet zo heel veel kk-kes en meer bosrietzangers. En dan plots het 2de hoogste aantal tot nu toe voor mijn ringplek. En dit in een biotoop die totaal niet geschikt is voor deze soort.

Schermafbeelding 2016-08-15 om 15.18.29.png

Aantallen kleine karekieten voor mijn ringplek dit najaar.

Schermafbeelding 2016-08-15 om 15.18.51.png

Zelfde maar voor alle ringplaatsen samen.

Gemaskerde.

Eén soort zette ik in het vet op mijn overzicht, de braamsluiper. In 2014 kon ik er vier ringen en vorig jaar vloog er maar eentje in de netten. Voor mij een specialleke, jammer genoeg.

De braamsluiper is één van de grasmusachtigen. En zijn naam is goed gekozen want je hoort hem veel vaker dan dat je hem ziet. En zien is dan ook nog eens relatief. Meestal een korte flits en dat was het dan. Ooit had ik het geluk om er eentje vrij goed op foto te krijgen in Tienen.

braamsluiper0001-3.jpg

Het gaat niet goed met de braamsluiper. Net zoals zijn collega’s die net als hij elk jaar een verre reis maken tot over de Sahara gaan de aantallen achteruit. De broedparen hebben het hier nochtans redelijk naar hun zin. Ze stellen niet zo heel veel eisen aan hun leefgebied. Zo duiken er steeds vaker koppeltjes op in dorspkernen of dichter bebouwde gebieden. Een stukje met wat bramen en ruigte vinden ze vaak aantrekkelijk genoeg om een nestje te bouwen. Hoofdoorzaak is dan ook volgens mij dat het aantal vogels dat sneuvelt op de trek groter is dan de jongen die hier uit het ei kruipen. 

Schermafbeelding 2016-08-15 om 15.05.39.png

Beeld van de evolutie van braamsluipers volgens Sovon.

En daarom staat deze soort dan ook jammerlijk in het vet op mijn overzicht. Ik had het graag anders gezien want het zijn prachtige vogeltjes. Met hun spierwitte buik en keel en dat onopvallende maar geniepige zwarte maskertje over het oog. En net als een fotomodel dat met eyeliner haar ogen accentueert hebben ze een mooie, witte oogring. Ik kan het dan ook niet laten om ze telkens te vragen om even te poseren voor mijn lens.

braamsluiper0001.jpg

Braamsluiper anno 2016

braamsluiper0001-2.jpg

Close-upke.

Simone Biles.

Namiddag hebben Rob en ikzelf een mooi hekje aan mijn ringplek gemaakt. Vooral Rob dan, aangezien ik met mijn twee linkerhanden best mijn bijdrage beperk. Tot op vandaag moest ik telkens over de omheining (of wat er nog van over was) klimmen. Maar aangezien mijn lenigheid er stilaan iets minder op geworden is dan pakweg Olympiër Simone Biles had ik gevraagd om een hekje te voorzien. En dat is dan uiteindelijk gekomen. En ik moet zeggen, ik ben er heel tevreden over. Alle functies zijn in orde. Het gaat open en dicht (hoofdfunctie van een hekje) en houdt (hopelijk) mijn schaapjes aan de juiste kant van de draad. Ik zal nu wel een andere activiteit moeten zoeken om mijn conditie en lenigheid op (een momenteel belachelijk laag) peil te houden.

IMG_0261.jpg

Mijn hekje 🙂