Een nieuwe snor.

Neen, ik ga mij niet wagen aan een nieuwe look. Hoewel ik ooit door het leven ging met een stevige borstel haar onder mijn neus. Het gaat hier over een nieuwe soort op mijn ringplek, de snor. Het was een gelukstreffer want normaal werd er die dag niet geringd. Maar wegens de goede voorspellingen besloot ik om een half dagje verlof te nemen en mijn netten dan ook ‘s morgens open te zetten. Dat bleek een goede beslissing. Meer dan 120 vogels waaronder dus die snor. 

snor0001.jpg

57ste soort op mijn lijstje

Naaimachine.

De snor is samen met de sprinkhaanzanger en de krekelzanger een drietal dat opvalt door hun rare liedje. Ik verdenk ze ervan om alledrie dezelfde tekstschrijver te hebben gecontacteerd toen ze hun repertoire samenstelden. Alledrie brengen ze, met enkele opvallende nuances, een eentonig liedje te gehore. Eigenlijk zou je als leek niet dadelijk denken dat er een vogel zit te zingen. In de vogelgids wordt het deuntje van de krekelzanger omschreven als een naaimachine-achtig geluid. Dus als je ergens rondwandelt en plots denkt “hé, wie zit hier nu in de natuur een kleedje te naaien” dan is de kans groot dat je een krekelzanger hoort zingen.

Trouwens is die kans niet zo heel groot want van ons drietal is de krekelzanger de zeldzaamste en een toevallige gast in ons landje. Zelf heb ik hem maar een paar keer kunnen beluisteren en aanschouwen. Eén keer kon ik hem in volle aktie op foto zetten.

krekelzanger0001.jpg

Krekelzanger

Naamswijziging.

De meest voorkomende is de sprinkhaanzanger. Die had vroeger een iets langere naam, sprinkhaanrietzanger. Maar blijkbaar vonden de uitgevers van de vogelgidsen dat iets te lang. Dus viel het riet weg. Een tegenvaller voor scrabble-fanaten, want dat zou heel wat punten opleveren. Dat ze riet geschrapt hebben is trouwens normaal want deze soort is van de drie het minst aan riet gebonden. Zo heeft er de voorbije jaren wel eens een koppeltje in de buurt gebroed. Maar riet was er niet te bekennen. Ik herinner mij wel dat ik spontaan een glimlach op mijn lippen kreeg bij het horen van deze ratelaar. En ook op de ringplek komt hij toch wel regelmatig in de netten terecht.

sprinkhaanzanger0001-2.jpg

Sprinkhaanzanger.

Snorrend.

En nummer drie is dus de snor. Die heb ik in België zelf nog maar een paar keer kunnen zien. Dus ook een soort waar menig vogelaars-hartje iets sneller van gaat slaan. Mijn collega ringers hadden hem al geringd, maar zelf was ik nog in blijde verwachting. En donderdag was het dan zover. Ik zag dadelijk wat ik had gevangen. Dit dankzij de kenmerkende vorm en kleur. Want zijn snorrend geluid bracht hij op dat moment niet. En ook toen ik hem losliet bleef hij stil. Misschien uit stil protest. Want als ze eens beginnen zingen weten ze niet van ophouden. Dit kunnen ze omdat ze hun geluid zowel bij het uitademen als het inademen kunnen volhouden. Maar dit exemplaar hield zijn snavel dicht. Jammer, want even een kort liedje had een héééél bredere glimlach veroorzaakt bij mij.

snor0001-2.jpg