Plons de gekke arend.

Nat.

Een iconische soort waar heel Vlaanderen zit te hopen op eitjes en hopelijk jongen. Een paar keer zaten we er al dicht bij in Zonhoven. Maar telkens bleek het echtelijke paar geen sterke kinderwens te hebben en besloten ze eerst nog een stukje van de wereld te gaan bekijken voor ze aan een gezinnetje begonnen. Ik heb het over meneer en mevrouw de visarend. 

Op dit moment heb je de grootste kans om er eentje te zien. Want augustus is traditiegetrouw de topmaand voor deze viseter. Want zoals zijn naam al deed vermoeden. Op zijn menu staat uitsluitend vis. De soort daar durft hij nog wel wat variatie in brengen. Maar voor de rest is het vis, vis en nog eens vis.

visarend3.JPG

Mijn bijdrage aan de lange lijst van visarend-fotootjes.

Knobbeltjes.

Een ontmoeting met een visarend is voor elke vogelaar een hoogtepunt in zijn vogeljaar. En als het bewuste exemplaar dan nog eens als toetje zijn jachttechniek wil laten bewonderen dan wordt het een natte droom. Want in tegenstelling tot mijn saaie bezoek aan de visboer bij ons in het dorp om een bereid zalmschoteltje te gaan oppikken heeft de visarend een iets spectaculairdere manier van vis vergaren in petto. Het begint met majestueus aanvliegen. Dan kan hij als de beste. Dan gaat hij net als zijn veel kleinere achterneef de torenvalk (ze zijn heel ver van familie van elkaar) gaan bidden boven het water. Boven het land zou heel dom zijn, want daar vis vangen zou enkel dankzij een goed opgestelde visbokaal lukken. Met zijn knalgele kijkers tuurt hij streng naar beneden op zoek naar een zwemmende prooi. Eenmaal die gespot dan laat hij zich als een steen naar beneden vallen om vlak voor hij het water raakt zijn klauwen naar voor te gooien. Een moment dat elke professionele natuurfilmer op zijn to-do lijst heeft staan. En dan gaat hij met een plons het water in, vaak helemaal kopje onder. Deze duik zou hem in de olympische discipline van het schoonspringen weinig punten opleveren. Want daar mag er bij het in het contact komen van het water geen spatje omhoog gaan. Maar bij ons vogelkijkers krijgt hij een dikke tien voor uitvoering. Een gouden medaille die dik verdiend is. Meestal is het dan ook raak en rijst hij met een aantal sterke rukken van zijn krachtige vleugels uit het water met een vis in zijn poten. En om die goed te kunnen vasthouden heeft hij speciaal knobbeltjes op zijn tenen. De pedicure gaat aan deze kerel niet veel kunnen verdienen. En dan vliegt hij statig en majestueus, zoals hij alleen kan, terug weg. Vis met de kop vooruit en gestroomlijnd in de vliegrichting in zijn machtige klauwen. Om zijn vangst zonder veel poeha op een tak te gaan verorberen. Fileren of aanbakken op een laag vuurtje met goede boter is er niet bij. Einde van onze natte droom. Letterlijk en figuurlijk.

11779799.jpg

Vlak voor de plons (Foto Eddy Van Hoorebeke St-Agatha-Rode)

11803980.jpg

Met prooi (Foto Tom Vandezande St-Agatha-Rode)

Topfoto’s

Dat je momenteel heel veel foto’s van onze visarend kan bekijken op de website van waarnemingen.be heeft natuurlijk te maken met het feit dat je de beestjes nu regelmatig kan tegenkomen. Maar nog meer met het feit dat deze spectaculaire roofvogel voor vele fotografen een droomsoort is. Ik zou hier honderden foto’s kunnen tonen. Maar ik beperk mij tot enkele topplaten van de laatste dagen. Hopelijk zijn de makers van de beelden gecharmeerd dat ik hun foto’s even leen om ze op mijn blog te posten (ik heb ze trouwens ingelicht), want ze verdienen volgens mij wat extra aandacht. Geniet maar even van de majestueuze visarend.

11807751.jpg

Majestueus #1 (Foto Marc Tielemans Antwerpen-Noord).

11793008.jpg

Majestueus #2, mijn favoriet (Foto Nicole Joly Marai d’ Harchies).