Op missie.

Missie 1 : De jeugd.

Dit weekend stond volledig in het teken van het overbrengen van de microbe “vogels kijken”. Vrijdag startte ik met een flashback die kan tellen. Mijn oorspronkelijke roeping van leerkracht werd uit de oude kast gehaald. En ik trok naar basisschool De Bron om de leerlingen van het 5de te laten kennis maken met de coolste hobby van de wereld, birdwatching.

En dat bleek een dikke meevaller. Maar liefst 40 leerlingen waren twee uren lang geboeide luisteraars. En hun opdrachten om foto’s van vogels om te zetten in de juiste soort bleek zeer succesvol. Tot mijn verbazing (en die van hun leerkracht) kon bijna iedereen zonder fout koolmees, wintertaling, grote bonte specht en boomvalk determineren. Mijn mond viel nog iets verder open toen bij die grote bonte een groepje op syrische bonte uitkwam. En een andere leerling merkte zomaar eventjes op dat dit niet klopte omdat de zwarte tekening op de zijkop iets anders was. Toen ik hem vroeg om dit even uit te leggen tekende hij zonder de foto te zien perfect de tekening bij een grote bonte specht op het bord. Iets wat menig ervaren vogelkijker met veel moeite en zonder zijn vogelgids niet altijd gaat lukken.

Ik denk dat ik toch wel een paar verse jonge birdwatchers de aanzet van de microbe heb aangereikt.

14642054_312410902462096_738692217016823392_n.jpg

Toekomstige birdwatchers in actie.

Missie 2 : de cursisten.

Zaterdagmorgen stond ik dan weer om 8u klaar om een aantal deelnemers aan de cursus “vogels kijken” te begeleiden. Het succes van deze cursus was zo groot dat men genoodzaakt was om de excursies op te splitsen. ik was dan ook met alle plezier depaneur van dienst.

Het werd een leuke ervaring. Onderweg probeerde ik hen wat tips te geven hoe ze hun nieuwe hobby best aanpakken. En ook de vogeltjes deden hun best om hen te overtuigen om dit vol te houden. Veldleeuwerik, graspieper en stevige groepen houtduiven op trek. Vinken, een roepende keep en een vlucht groenvinken op de wildakkers. Tikkende roodborstjes, roepende heggenmussen en alarmerende merels, zanglijsters en mezen waren ook van de partij. Aan hen zal het alvast niet liggen als de cursisten afhaken. Ik ben er trouwens vrij zeker van dat ze dit niet gaan doen.

groenling0001-4.jpg

Missie 3 : Polen veroveren.

Neen, ik heb geen invasie gepland. Integendeel. een aantal weken geleden maakte ik kennis met Karol Grabski. Een Pool die als seizoensarbeider werkzaam is een paar straten verder dan mijn huisje. Hij is een fervent vogelkijken en  – fotograaf. Dat laatste met veel kunde als ik zijn website even ga bekijken.

Ik had hem beloofd om samen eens ergens in de buurt vogels te gaan kijken. Na een paar uitgestelde afspraken was het deze zondag er dan toch eindelijk van gekomen. Doel van onze uitstap : De Wijers in Zonhoven. En dat bleek een goede zet. De eerste groepen overwinterende eenden, een stevige groep grote zilverreigers, een waterpieper en als hoofdact een pleisterende visarend stonden op ons lijstje. Dit leverde een brede glimlach op bij Karol en een uitnodiging om eens naar Polen af te reizen. En voor mij weer eens de superervaring om samen naar vogels te kijken. Dat doe ik echt veel te weinig.

visarend3.JPG

De vedette van het weekend.

Neem ook eens een kijkje op de website van Karol, echt de moeite. http://www.karolgrabski.pl

 

5 thoughts on “Op missie.

  1. Wow wat een prachtbeelden, om stil van te worden. Een aanrader voor ieder die van natuurfotografie houdt !!

    Like

  2. inderdaad schitterende foto’s, dringend tijd om ons Pools bij te schaven zodat we ook de teksten kunnen lezen 🙂

    Like

Comments are closed.