We leggen de lat iets hoger.

77.

Het eerste getal voor dit weekend. Het aantal torenvalken dat ik al kon ringen of controleren dit najaar. En dat met mooie resultaten. Maar liefst 12 waren controles van door onze werkgroep geringde pulli. Zeer interessant, want dat levert belangrijke data op over overleving en verspreiding. Een studie die alvast op mijn to-do-lijstje staat. Zodra mijn zoon tijd heeft om mij hiermee te helpen. Ondertussen ga ik regelmatig op pad met mijn muisjes om nog extra gegevens over deze sympathieke roofvogeltjes te verzamelen. 

tv wellen (1 of 1)-4.jpg

Adulte man van een paar jaar geleden.

141.

Tweede getal. Het (niet-zo-geweldig) aantal soorten dat ik tot nu toe dit jaar heb gezien in België. Zoals jullie weten (of niet weten), ik ben een lijstjes-gek. En ik amuseer mij dan ook rot om lijstjes op te bouwen en bij te houden. 

Dit weekend kon ik er alvast twee jaarsoorten bijschrijven. Tijdens mijn zoektocht naar torenvalkjes pikte ik even de pestvogels van Rocourt mee. En voormiddag ging ik samen met Pierre V. op zoek naar de dwerggors bij onze Waalse collega’s. Geen makkelijke opdracht. Het beestje liet zich niet dadelijk zien. En de ontmoeting was dan ook nog eens van heel korte duur. Een paar seconden. En ik heb tot ik thuis kwam getwijfeld of ik wel effectief een dwerggors had gezien. Maar de foto van Alain L. nam alle twijfels weg. Dat was exact het beeld dat ik door mijn tele zag. Check dwerggors. En check, dat vogels zoeken en kijken is toch super plezant.

Met deze erbij dus 141 soorten in België, waarvan 132 in Limburg en 120 in de Fruitstreek. Hiermee ben ik zeker geen topper in het wereldje van de Belgische vogelaars. Een matige middenklasser zou ik in voetbaltermen durven stellen. Een kort zoektochtje op de geweldige website waarnemingen.be gaf aan dat 2011 blijkbaar mijn beste jaar was. Toen had ik 158 “Belgen”, 147 “Limburgers” en 139 “Fruitstrekers” op mijn lijstjes staan. En het is voor volgend jaar mijn bedoeling om deze drie lijsten te verbeteren. Als er dan een paar nieuwe soorten bijkomen is dat mooi meegenomen. De magische grens van 300 soorten in België is misschien wat hoog gegrepen. Maar dromen mag en we leggen de lat dan op een stevige hoogte en ik zie wel of ik een Hellebautje kan doen. Mijn vrije tijd gaat dus volgend jaar voor 100% naar het ringwerk en vogeltjes kijken. En amuseren gaan ik mij zeker. Ik hou jullie alvast op de hoogte.

12436102.jpg

De foto van Alain Lucassen en het beeld dat ik dus zag voormiddag.