Should I stay or should I go ?

Met deze songtekst van the Clash zitten heel wat zwartkoppen in hun hoofd (hier kop schrijven zou raar zijn geweest). Want vandaag, tijdens mijn waarschijnlijk laatste vangdag op mijn ringsite, ving ik nog een wijfje zwartkop. Uitzonderlijk ? Neen, want er zijn wel vaker overwinterende exemplaren. Leuk ? Zeker, want het zijn er niet zo heel veel.

zwartkop0001.jpg

Mijn winter-zwartkop.

Opwarming.

Op het Britse eiland is al langer bekend dat heel wat zwartkoppen daar blijven plakken tijdens de wintermaanden. In mijn eerste vogelgids werden ze in die jaren als broedvogels beschreven in onze streken. Pas vanaf Zuid-Frankrijk stonden ze als jaarvogel ingekleurd.

Zwartkoppen schakelen volgens een studie van BTO in de winter over op bessen en fruit. Zo zijn appels op voedertafels spek naar hun bek. Het zijn echte zoetekauwen. En aan appels is er bij ons op dit moment zeker geen gebrek.

In een studie van Mokwa uit 2009 lees ik dat die grens een stukje noordelijk is opgeschoven. En de kans is groot dat een huidige studie aantoont dat dit nog een stuk verder in onze richting ligt. Een gevolg van de opwarming van de aarde ?

 

Kuifje.

Onze zwartkop is zeker geen alleenstaand geval. Een langlopende studie in Amerika waar meer dan 300 “gewone” soorten jaarlijks werden geteld toont aan dat daar eenzelfde fenomeen gaande is. Het blijkt dat bijna al deze soorten in de winter veel noordelijker verblijven dan vroeger. 

Schermafbeelding 2016-12-24 om 16.46.53.png

De Amerikaanse grafiek is heel overtuigend.

 

Maar ook bij hier overwinterende soorten zien we bewijzen van deze stelling. Neem nu de kuifeend. Een soort die haar broedgebieden in het hoge noorden in de winter onder andere ruilt voor het naar hun gevoel warme België of Nederland. De winteraantallen zijn echter gedaald met bijna 50%. Zijn er minder kuifeenden ? Niet echt, want in Zweden en Denemarken zijn de aantallen in de winter tussen 1980 en 2010 gestegen met 130.000 vogels. 

Logisch ? Waarom doorvliegen als je korter bij huis al een knus en gezellig plekje kan vinden. Vogels passen zich snel en effectief aan. Goed nieuws ? Ik weet het niet. De mens is volgens mij iets minder flexibel dan die kuifeendjes. 

_MG_7254.JPG

Kuifeenden vliegen minder ver om te overwinteren.