Eindigen met een knal.

Neen, geen verslag van een nieuwjaarsvuurwerk. Ik zou het mij nooit vergeven, want ik vind dat gebruik totaal overbodig en mega-verstorend voor alle dieren, wild en tam. Maar wel een post over een mega-soort en lifer voor mij op de laatste dagen van 2016.

Witkop.

Op 29/12 kwam de melding binnen dat Geert Beckers (ja, hij weer) in Widooie een witkopgors had ontdekt. Een mega-soort in de Fruitstreek, dat kom je niet zo vaak tegen. Mijn bezoek aan de kinesist was er eentje van ongeduldig wachten op het einde. En dan snel richting Widooie.

De vogel was ondanks de mist toch nog gezien. Maar dan was er een lange periode van stilte rond mijn lifer. De massaal toegestroomde meute vogelaars begon al te keuvelen over de belevenissen van dit jaar. En dat is nooit een goed teken. Samen met Yvon, Carlo en een nobele onbekende gingen we de omliggende velden uitkammen. Maar buiten wat geelgorzen en grauwe gorzen (voor velen die daar rondliepen trouwens een leuke bij-vangst) konden we niets wat ook maar op een witkopgors leek ontdekken.

Een groep geelgorzen hoog in een houtkant met populieren leek de beste kans om mijn nieuwe soort te zien. Dat was trouwens de mening van heel wat aanwezigen. En dat bleek een goede gok. Want plots riep mister 400 Patrick Beirens (toen nog mister 399 trouwens) “daar zit hij, in die top van die eik”. En jawel, in volle glorie in mijn kijkerbeeld een mannetje witkopgors met alle toeters en bellen. Wat een soort om 2017 af te sluiten.

12556723.jpg

Witkopgors in winterse sferen (foto Filip De Ruwe)

Geel veertje.

Het was wel niet de eerste keer dat ik deze soort zag. Maar deze keer is de kans groot dat het wel mijn eerste officiële waarneming wordt. De vogel die ik in Hoegaarden zag bleek na een paar weken plots een geel veertje in één van de vleugels te hebben. Conclusie : hybride en dus niet geldig voor de lijst.

Mijn persoonlijke mening over zulk soort beslissingen. Een vogel met duidelijke kenmerken van verschillende soorten. OK, afvoeren van de lijst. Maar één veertje of zoals de zwartkeellijster van wat jaren gelden, DNA onderzoek. Dat vind ik gewoon flauwe zever. Als ik mijn zoon moet geloven die een doctoraat deed over hybridisatie dan zijn heel veel vogels die rondvliegen in werkelijkheid hybrides. Dus de kans is groot dat als we alle waarnemingen van België zouden onderwerpen aan een DNA-test er heel wat “onzuiver” beesten tussen zitten. Allemaal afvoeren ? Ik denk het niet. Als een vogel die ik in mijn kijker zie alle kenmerken van een soort laat zien en er niet duidelijk een andere soort te zien is. Dan blijft die op mijn lijst staan. Daarom staat die zwartkeellijster dan ook nog op mijn lijst. Wat anderen ook mogen beweren.

12557187.jpg

Witkop met geelgors, hopelijk geen huwelijk in de maak 🙂

Meeuwtje.

Dat het niet altijd makkelijk is om een lifer te scoren bewees dan weer de Franklins meeuw van Herstal. Drie dagen na elkaar reed ik naar de plek waar ze gezien werd. Zelf nieuwjaarsvoormiddag bracht ik door aan de oevers van de Maas. En tot op heden zonder resultaat. Ik denk dat ik bijna alle meeuwen van de Luikse maas heb gezien (licht overdreven, maar toch). Maar geen Amerikaanse dwaalgast te ontdekken. Frusterend om dan ‘s avonds te zien dat ze toch weer ergens werd gespot. Het lot van menig vogelkijker. Zeker eentje zoals ik. En zo blijft het trouwens boeiend. Het mag niet te makkelijk gaan.

12555930.jpg

Franklins, hopelijk op mijn lijst van 2017 (foto Dennis Delangh)

2017.

Met 122 soorten in de Fruitstreek was het geen slecht jaar. Wel moest ik de ongenaakbare Stijn weer laten voorgaan met dik 10 soorten meer (en dan heeft hij de witkopgors nog niet). Zoals al eerder gezegd ga ik volgend jaar voor 140 soorten in mijn regio. En hopelijk een hoop extra “Belgen”. En natuurlijk zal het ringwerk weer een belangrijke hap uit mijn vrije tijd nemen. 

Maar het blijft allemaal ontzettend plezant. Want die lijstjes bijhouden is een beetje een raar kantje van mij (en heel wat vogelkijkers). Maar er is meer. Leuke gebieden, ontspannende uren door je verrekijker turen, spannende zoektochten en bovenal leuke ontmoetingen met schitterende mensen die ook volop genieten van het kijken naar vogeltjes.

Ik wens iedereen dan ook een vogelrijk 2017. Met een massa lol en plezier zodat we al die ellende in onze wereld even kunnen vergeten. En alle lezers van mijn blog een gezond, keiplezant en super 2017.

happy-new-year.jpg

One thought on “Eindigen met een knal.

  1. Helemaal met de auteur eens. Was weer blij gisteren morgen toen na al dat nutteloze geknal, m’n spreeuwtjes, koolmeesjes, mussen en alle andere vogeltjes weer voor de dag kwamen.
    Vuurwerk heeft grote gevolgen voor onze natuur.

    Like

Comments are closed.