Broekbeemd-ral.

+7.

Het werd weer een mooi weekend. Zo kon ik mijn jaarlijst voor de Fruitstreek verhogen naar net geen 60 soorten. Eén wandeling in het Jongenbos was voor een groot deel voldoende. Het is dan ook een schitterend bosgebied vlakbij mijn deur. Een overvliegende aalscholver moest mij al aangegeven hebben dat het een leuke voormiddag zou worden. Dat was nieuwe soort nummer één voor dit weekend.

Goed ingepakt, want het was die dag nog stevig aan het vriezen, ging ik op pad. Bij een groepje grove dennen hoorde ik de typerende roep van kuifmees. Maar ik had toch nog een aantal minuten nodig om ze in beeld te krijgen. Ondertussen had ik wel al bijna alle koolmezen die door de takken rondhipten gezien en begon mijn nek pijn te doen van het omhoog staren. Iets verder deed de ratelende roep van de grote lijster mij weer opkijken. Ze ging zitten in de buurt van de voor haar populaire maretakken. Nummer drie was binnen. Een paar sparren met iets verder struiken overwoekerd door klimop was de volgende strategische stopplaats. En na tien minuutjes had ik de soort die ik hier had verwacht mooi in beeld. Een vuurgoudhaantje. check nummer vier. 

12401097.jpg

Vuurgoudhaantje (foto Tony Parmentier)

Bonus.

Het werd een mooie wandeling die ik al veel eerder had moeten doen. ANB heeft hier schitterend werk verricht met nieuwe bosaanplant afgewisseld met mooie open plekken. Hier ga ik zeker nog terugkomen. Resultaat was een mooie lijst van bossoorten. Op de terugweg maakte ik nog even een ommetje langs het Belle-Vue bos. Niet met de bedoeling om nog een wandeling te maken want het was al vrij laat geworden. Maar dat draaide anders uit. Vlak voor ik aan het bos kwam vloog er voor mijn auto een groepje vogels op van een klein stukje maisstoppel. Ik zag dadelijk dat het om heel compacte beestjes ging met een korte staart. Boomleeuwerik flitste door mijn hoofd. Met mijn verrekijker volgde ik de groep tot hij een paar honderd meters verder neerstreek. Snel de auto aan de kant gezet en het veld opgewandeld. Voor ik ze in mijn kijker kon vangen vlogen ze opnieuw op om iets verder weer neer te gaan. En daar kon ik ze wel goed bekijken. Bleke wenkbrauwstreep, opvallende tekening op de vleugel, korte staart. Alles klopte. Een bonussoort van formaat. Nummer vijf voor die dag.

12658253.jpg

Boomleeuwerik (foto Patrick Keirsebilck)

Merci Gert.

Namiddag ging ik opnieuw mijn les geven over vogels kijken. Deze keer in lagere school De Letterboom in Jesseren. Ook ditmaal waren de leerlingen zeer enthousiast. Ondanks een leuk winterzonnetje bleven ze goed meewerken. Ze verbaasden mij opnieuw door met meer dan de helft van de groep een kanoet-strandloper juist te determineren. Hopelijk heb ik de microbe van het vogels kijken voor enkelen onder hen overgedragen. 

Zaterdag voormiddag was het werken geblazen bij ‘t Bokje. Met een aantal vrijwilligers gingen we een omgewaaide eik te lijf. Dus geen spoor van vogeltjes deze keer buiten een uitgehakt gat in de onfortuinlijke boom. De ratelende kettingzagen hielden alles mooi op een afstand. Soms moet je offers doen om de natuur te beheren. Vlak na de middag ging ik een afgewaaide steenuilenkast die door de eigenaar van het perceel terug was opgehangen van nestmateriaal voorzien. En wat bleek ? Meneer en mevrouw steenuil waren thuis. Mijn eerste controle van deze soort voor dit jaar was binnen. Het blijft een leuke soort om op te volgen.

blog 29 jan0001.jpg

Mijn eerste steenuil voor 2017.

De rest van de namiddag kon ik getuige zijn van de wereldtitel van Sanne Cant in een heroïsche strijd met Marianne Vos. Geen vogeltjes meer voor vandaag dacht ik. Tot ik een telefoontje kreeg van Gert. “Ik sta hier al vijf minuten naar die waterral te kijken in de Broekbeemd”. Snel een jas en mijn laarzen aangetrokken en richting Molenstraat. Daar stond Gert mij op te wachten met de woorden die ik op zo momenten wel vaker hoor. “Hij is net de biezen ingelopen”. Maar ik bleef toch hopen op deze nieuwe soort voor “ons” gebied in Wellen. Gert had hem op 9 oktober als eens gezien op dezelfde plaats. Maar toen moest ik tevreden zijn met een mondelinge mededeling. We dachten allebei dat het op dat moment om een toevallige passant ging. Maar blijkbaar had dit beestje de Broekbeemd uitgekozen om te overwinteren. En iets later had ik die pleisteraar ook in beeld. Druk foeragerend liep hij (of zij) op nog geen tien meter voor mij voorbij. Een onverwachte maar schitterende nummer zes voor dit weekend. We hopen dat hij blijft en zorgt voor het eerste broedpaar voor ons gebied. Wie weet ?

12644289.jpg

Waterral (foto Jo De Pauw)

Muizenissen.

Zondag dan weer op pad samen met Eddy om nog wat roofvogels te ringen. De muizen hadden er zin en hopelijk de torenvalken en buizerds ook. Het begin was alvast hoopgevend. De eerste buizerd viel vlot op de val en werd even later, nadat hij eerst Eddy zijn duim had platgeknepen, van een ring voorzien. Wat een majestueuze beesten, zeker als je ze van zo dichtbij kan bekijken. 

blog 29 jan0001-2.jpg

Eerste winter buizerd, een stevige madam.

Het viel ons weer op dat een lichte stijging van de temperatuur plots veel minder buizerds en torenvalken oplevert. Ze gaan dan blijkbaar op zoek naar andere oorden. Het blijft een mysterie. Toch konden we nog een paar valkjes verschalken. En eentje bleek wel heel ver van huis. “Deze heeft een kleurring aan” riep ik naar Eddy toen ik hem uit de val haalde. En dan weet je hoe laat het is. Geringd in Nederland, denkelijk door collega ringer aldaar Peter Das. ‘s Avonds kwam de bevestiging. Onze Hollander bleek in 2011 in Friesland als pullus geringd te zijn. Altijd leuk. En misschien al een voorteken dat onze Wout Van Aert een paar uur later Mathieu Van der Poel zou kloppen en wereldkampioen worden. En wie werd dan soort nummer zeven van dit weekend ? Wel, een stormmeeuw vlak bij de Kevie in Tongeren kreeg deze eer.

blog 29 jan0001-3.jpg

De Fries die even op bezoek kwam.