Hoor wie klopt daar kinderen ?

De beste maand om spechten waar te nemen is zonder twijfel februari. Deze houthakkers komen stilaan op temperatuur voor het broedseizoen en door de nog kale bomen kan je ze nu goed bekijken. Zelf kon ik dit weekend alvast 4 soorten aan mijn jaarlijst toevoegen.

Kleinste.

We gaan van klein naar groot. Een wandeling in de Kevie leverde onze mini-specht op. De kleine bonte specht. Deze is maar net zo groot als een stevige huismus. Het was zijn roep die hem verraadde. En even later kwam hij netjes vlak boven mijn hoofd zitten. De kenmerkende wit en zwart gestreepte rug duidelijk te zien. Check. Want die probeer je best op dit moment te zien. Eenmaal er een nestje is dan worden ze wel heel stil en moeilijk te spotten.

vo_Kleine bonte specht.jpg

Middelste.

Zondag dan naar Jongenbos. De geplande plaatsing van enkele steenuilenkasten werd uitgesteld door het weer en een zere rug. Doel : de middelste bonte specht. Want deze broedt daar jaarlijks. Een tiental jaar geleden was dit een soort die heel donkerrood op de lijst stond. Maar ondertussen zijn ze aan een stevige uitbreiding bezig. Elk bos dat iets of wat geschikt is heeft momenteel zijn middelste bonte. Het bleef bij een korte waarneming onder niet zo schitterende omstandigheden. Maar dankzij de kenmerkende roep werd mijn determinatie nog even bevestigd. Check.

Middelste-bonte-specht.jpg

Superfoto (jammer genoeg niet van mij) van deze soort.

Grote.

Als er een kleine en een middelste is dan moet er natuurlijk ook een grote zijn. Deze is bij de meeste mensen beter gekend. Vooral omdat hij ook wel eens op de voedertafel durft verschijnen. Vooral kokers met pindanootjes vindt hij lekker. Deze soort had ik al eerder op mijn lijst kunnen zetten. Want de roffels die je hoort in een bos zijn meestal van de grote bonte specht. Zijn kekkerende roep zal je ook wel eens gehoord hebben. 

vo_Grote bonte specht.jpg

Mieren.

Nummer vier is de groene specht. Die ook wel als “maarts veulen” door het leven gaat. Dit door zijn hinikkende roep die doet denken (met heel veel verbeelding) aan een veulen. En die hoor je dan heel vaak in maart. Wel, ik hoorde deze dit weekend al. Dus check. 

Deze soort zullen de meeste mensen zeker kennen. Want hij komt vaak op een gazon zitten om dan fanatiek in de bodem te hakken. Zijn doel op zulke momenten is het vinden van een mierennest. Zodra hij een kolonie heeft gevonden hakt hij het nest open en laat de mieren netjes op hem kruipen. Met zijn lange tong zal hij dan de mieren naar binnen spelen. Na ons zwart-witte trio trouwens een heel andere outfit. Van felgroen naar helgeel.

vo_Groene specht.jpg

Zwart beest.

Letterlijk en figuurlijk mijn zwarte beest is de zwarte specht. De grootste van het rijtje en de meest iconische. Vroeger een jaarlijkse broedvogel in Nieuwenhoven. Maar tegenwoordig een moeilijk te spotten soort in de Fruitstreek. Dus die ontbreekt dan ook op mijn jaarlijst. We zullen nog eens een ochtendwandeling moeten plannen in enkele geschikte bossen voor deze zwarte rakker.

zwspecht.jpg

 

One thought on “Hoor wie klopt daar kinderen ?

Comments are closed.