Foto’s foto’s en nog eens foto’s.

Het zal iedereen die naar vogels kijkt zeker opgevallen zijn. Je ziet steeds meer en meer vogelkijkers met fototoestellen door het veld hollen. De groep die enkel met een camera rondloopt en zelfs geen verrekijker of telescoop meer bij heeft neemt ook zienderogen toe (hoewel ik over deze groep wel eens een boompje zou willen opzetten).

En dit levert elke dag een massa foto’s op van vogels. Lang leve de digitale fotografie. Waar is de tijd dat ik mijn filmrolletjes nog moest binnenbrengen om na een week de dia’s te kunnen bekijken om dan vast te stellen dat die roerdomp op geen enkele scherp stond. Vandaag telde ik op waarnemingen.be zo maar eventjes 260 foto’s van vogels die gepost werden. En terwijl ik dit intik komen er nog een paar tiental bij. Jammer dat heel wat van deze beelden door bijna niemand bekeken worden. Want er zitten elke dag pareltjes tussen.

Daarom ga ik elke week proberen er eentje uit te pikken. Om dan van die soort nog een paar leuke kiekjes te zoeken op de waarnemingssite. En er vervolgens een blogpost van te maken.

12875708.jpg

Spreeuw 4/3/2017 Lint (foto Danny VG)

De vulgaire.

Een “gewone” soort mag de spits afbijten. Of toch niet zo gewoon ? Want in hun prachtkleed zittend in de zon veranderen ze plots in flikkerende glitterballen. Vooral die witte veertopjes zorgen voor een feestelijk tintje. Want volgens mij is het bij spreeuwen altijd feest. Ze kwetteren, kibbelen en knarsen er lustig op los. Een rijtje van deze geestdriftige kereltjes op een kabel of zo blijft nooit onopgemerkt.

Maar heel wat mensen zijn veel minder enthousiast over onze spreeuwen als ik. Ooit waren ze een bron van inkomsten voor verdelgers aller landen. Dode spreeuwen waren toen liever gezien dan kwetterende. Er kwam zelfs dynamiet aan te pas. Een barbaarse methode waar op slaapplaatsen duizenden spreeuwen met één harde knal naar de vogelhemel werden geblazen. En met hun een heleboel andere beestjes en vogels die de pech hadden om net in dat verkeerde bosje aanwezig te zijn. En zelf heb ik mijn grootmoeder nog magere en blote spreeuwenlijfjes zien braden in een pan op de leuvense kachel. De spreeuwen-ouders hadden jammerlijk een spreeuwenpot uitgekozen als nestplaats. Niet wetende dat ze hiermee hun kroost van de pot in de pan deden belanden. Smakelijk.

12572132.jpg

Vluchtje spreeuwen 3/1/2017 Dottignies (foto Vanbellaiengh Jean)

Juke-box.

En spreeuwen hebben nog meer talenten dan schitteren in de zon. Hun imitaties zijn weergaloos. Ze verwerken elk deuntje dat ze horen vlekkeloos in hun repertoire. Zo vergeet ik nooit een wandeling in februari in Nieuwenhoven waar ik plots bleef staan na het horen van de jodelende roep van een wielewaal. “Een wielewaal in februari ?Die is wel verdomd vroeg terug van Afrika”. Na wat zoeken bleek een imitator eerste klasse in de top van een populier de gele zomergast perfect na te zingen. Jawel, een mannetje spreeuw. 

En zo zijn er verhalen over een als een buizerd miauwende spreeuw of een als een kat roepende spreeuw. Voorbeelden genoeg die bewijzen dat ze gerust mee kunnen reizen met de theatershow van Guga Baul. Hoewel ik die nog wel eens een wielewaal wil horen nazingen.

12724488.jpg

Zingend mannetje 2/2/2017 Lint (foto Danny VG)

Ballet.

Maar over hun grootste show hebben we het dan nog niet gehad. Spreeuwen zijn meesters in luchtballet. Op slaapplaatsen komen ze met honderden (vroeger duizenden, maar dat zie je niet meer zo vaak) samen om voor ze in hun bedje duiken nog een prachtige show ten beste te geven. Ze vormen grillige groepen in de lucht. Vormen die constant veranderen van langgerekte ovalen naar kronkelende spiralen. Alsof ze dit weken en weken in groep hebben geoefend. Hun methode om mogelijke vijanden te misleiden en te verhinderen dat die hun familie als avondmaal te gebruiken. 

De uitleg hoe ze dit doen zonder ook maar een keer tegen elkaar op te vliegen is al even boeiend als het spektakel zelf. Blijkbaar kiezen de voorste vogels waar de groep naartoe keert en de volgende vogel volgt deze in een fractie van een seconde. En zo volgen ze elkaar heel snel op in hun bewegingen. Omdat elke vogel een fractie later hetzelfde manoeuvre maakt als zijn voorganger krijg je die prachtige golfbewegingen. Een natuurfenomeen vlak bij de deur dat je ooit als vogelkijker moet gezien hebben. En daar is niks “vulgaris” aan.

12648378.jpg

Een zwerm 5/1/2017 Opgrimbie (foto A. Engelen)