Knalrood.

Elke week pik ik een reeks foto’s van één bepaalde soort uit waarnemingen.be. Deze week : geoorde fuut.

Als je momenteel één soort zou moeten kiezen die je wil zien dan weet ik het wel. Mijn keuze : futen. Want deze watervogels houden momenteel dagelijks een dansvoorstelling om u tegen te zeggen. Waterballet van de bovenste plank. En je hebt wel wat keuzes. De gewone fuut, de geoorde fuut en als je echt geluk hebt een paartje kuifduikers of roodhalsfuten. Enkel de kleinste van de bende, de dodaars, doet het wat rustiger aan en houdt zich liever bezig met gehinnik vanuit het riet.

Geoord.

Mijn favorieten zijn zonder twijfel de geoorde fuutjes. Met hun grappige gele oorkwastjes maken ze hun ballet nog iets aantrekkelijker. Het lijkt wel of ze tijdens de keuze van hun prachtkleed niet tevreden waren met hun kastanjebruin en zwarte outfit. Daar moest een opvallend tintje bij. En dat werd dus een goudgeel toefje achter hun oog. 

En dat oog, dat mocht ook opvallen. Daar kozen ze voor knalrood. En dan bedoel ik echt knalrood. Als er één rood is dat knalt dan is het wel dat van het oog van een geoorde fuut. Zijn neefje de kuifduiker doet nog net iets beter met hetzelfde knalrood. Maar een nog opvallendere goudgele kwast. Meestal zien we deze noorderling enkel tijdens de winter. En dan is het waterballet-seizoen blijkbaar nog niet gestart. Want dan laten ze hun prachtkleed in de kast hangen en kiezen ze voor een sober zwart-wit pakje. Vorig jaar hadden we het geluk om een kuifduiker in prachtkleed te zien verschijnen in Tienen. 

Dus als je momenteel een plek moet kiezen om vogels te gaan kijken. Zorg dat er geoorde foutjes zitten. Want dat knalrood en goudgeel moet je echt gezien hebben. 

12936940.jpg

Waterballet (foto Milena Dragicevic)

12914619.jpg

Take-off (foto Dominique Duyck)

11956336.jpg

Winterkleed (foto Dominique Duyck)

11657255.jpg

Taxi mama (foto Francis Pattyn)