One hundred and eeeeeeeeeighty.

5325011734_29ebcc7fc6.jpg

Dit weekend mijn 180ste soort voor de Fruitstreek gespot. Geen record en zeker niets  dat vanavond het nieuws op tv zal halen of morgen ook maar ergens in de krant zal staan. Maar ik vind het geweldig. In onze regio, waar vogels kijken hard werken is (ze vliegen je hier echt niet rond je oren) is een nieuwe soort zien niet simpel. Als je die soort dan ook nog eens zelf ontdekt hebt dan tovert dat bij mij alvast een glimlach op mijn mond die er een paar dagen niet vanaf zal gaan.

Zwart-wit.

De dag en uur : 17 maart 2017 om 14u20. Locatie : Bernissem (waar anders). De soort die de eer te beurt viel : Recurvirostra avosetta ook wel gekend als de kluut. 

12961692.jpg

Mijn eigen foto genomen door mijn telescoop van nr 180.

De kluut is een wat rare kwibus. Zijn snavel is uniek in de wereld van de vogels. Omhoog gebogen en uitlopend op een heel smalle punt. Voor de rest is het een beest dat blijkbaar stamt uit de tijd voor de kleurentelevisie. Zwart en wit en dat is het dan. Maar op een manier waardoor je blijft kijken naar deze steltloper. Zijn manier van bewegen in één woord gracieus. En als ze met een aantal opvliegen dan wordt mijn bewondering alleen maar groter. Een waardige soort om op 180 te staan van mijn lijstje.

Voorbodes.

Bernissem blijft trouwens the place to be op dit moment. De voorbije dagen werden de verkenners van hopelijk meer alvast vooruit gestuurd. Met kleine plevier, grutto en bonte strandlopers hebben we toch al een paar mooie soorten voor dit jaar gezien.

Vooral die bontjes waren leuk. Een druilerige dag maar toch maar even langsrijden in Bernissem. Eerst een paartje kleine pleviertjes die hun hormonen alvast de vrije loop lieten. Ik verwacht dan ook zeker kleine kleine pleviertjes dit jaar. Toch nog even verder scannen en dan plots twee stranldopers druk foeragerend in de modder. Even de data over steltlopers terug laten lopen in mijn grijze massa. Want dat was toch weer even geleden. Maar al snel kwam ik uit op bonte strandlopers. Twee adulte vogels in winterkleed. Trouwens zijn bonte strandlopers de basis om steltlopers te determineren. Want als er iets speciaals zit is de eerste vaststelling meestal : “hé, dat is toch iets anders dan een bontje”.

12971164.jpg

De twee bontjes (foto Paul Matthys https://waarnemingen.be/waarneming/view/135563999)