Plagiaat op de 5de.

De voorbije dagen hoorde ik het gekende deuntje weer van de geelgors. Onmiskenbaar en makkelijk te onthouden. Want het is gewoon het begin van de 5de symfonie van Beethoven.

Geelgors Niels Jorritsma.jpg

Foto Niels Jorritsma

CD.

Maar wie heeft er nu hier plagiaat gepleegd ? Onze geelgors ? Ik twijfel er sterk aan. Want tot op heden heb ik nog nooit een geelgors gezien met een cd-speler op zijn rug. Dus lijkt het mij sterk dat meneer de geelgors eerst een cd is gaan kopen met het klassieke werk van Beethoven. Om nadien te beslissen om vanaf dan de gekende intro als zijn lijflied te gebruiken.

Ik denk eerder dat Beethoven tijdens een wandeling in maart plots bleef stilstaan om naar een gele zanger in een houtkant te luisteren. Hij sloeg het melodietje op op zijn smartphone om het nadien in zijn studio te laten horen aan zijn producer. Die heeft dadelijk door dat het een hit gaat worden en laat dan ook dadelijk die gekende noten patenteren in een compositie. Niet helemaal historisch correct. Maar voor mij is het heel duidelijk wie er wie zijn liedje heeft gepikt.

Geelgors Chris Melis.jpg

Foto Chris Melis

Royalties.

Onze geelgors heeft er alvast niet veel aan overgehouden. Op zijn bankrekening zien we geen enkel spoor van enige royalties vanuit de entourage van Beethoven. En ook praktisch heeft onze gele componist er niet veel aan overgehouden. Want geelgors gaat steil bergaf en staat ondertussen op de lijst van soorten waar ze best niet opstaan. Elk jaar horen we minder 5de symfonieën in het veld. Deze keer niet de fout van anderen. Want geelgorzen overwinteren in ons landje. Het grote knelpunt is het verdwijnen van kleine landschap elementen in ons akkerlandschap. Hagen, houtkanten en taluds met ruigtes worden omgehakt en ondergeploegd. Met een dramatische terugval van een schitterende akkersoort tot gevolg. Beethoven draait zich om in zijn graf.

Geelgors Fred Vanwezer.jpg

Foto Fred Vanwezer

Geelgors J De Cock.jpg

Foto J De Cock