Het rijk van de raven.

Deze morgen heel vroeg vertrokken richting Ardennen om een collega ringer te gaan vervoegen bij het ringen van raven. Samen met Etienne (die naar het nest mocht klimmen) en Eddy (die tolk speelt dankzij zijn perfecte Frans) stond ik na een klein uurtje in de wagen in een prachtig beukenbos onder een majestueuze boom met daarin een oud en verlaten nest van zwarte ooievaar en een duidelijk bezet nest van raaf. Mama raaf liet duidelijk horen dat ze ons bezoek op haar vrije dag helemaal niet apprecieerde. En even laten kwam papa raaf met een gelijkaardige boodschap. Een klein uurtje erna zaten er vier geringde raven-jongen terug op hun nest klaar om binnen een paar dagen de wijde wereld in te vliegen. En kon ik redelijk onder de indruk van deze prachtige vogels samen met Etienne terug richting Wellen.

bird-1630795_960_720.jpg

Opmars.

Als lid van de familie van de kraaiachtigen is het geen verrassing dat deze soort stilaan aan een opmars begonnen is. Bij onze Waalse collega’s zijn ze al langer jaarlijkse kost. Maar ondertussen zitten er ook paren (hopelijk broedparen) aan de Vlaamse zijde van ons kleine landje opgedoken. Hun kenmerkende kor-kro roep klinkt al in de buurt van Helchteren, Koersel, StAgatha-Rode en de Voerstreek. Het zijn dan ook geboren opportunisten die zich wonderwel aanpassen aan een versnipperend landschap. Ik ben echt benieuwd wanneer we het eerste nest kunnen ringen in onze regio.

Corvus_corax_-Tower_of_London,_London,_England-8a.jpg

Zwarte lijst.

Ik vrees echter dat onze nieuwkomer wel eens op de zwarte lijst gaat komen te staan. Letterlijk een zwarte lijst omdat zwarte vogels niet zo sympathiek worden gevonden door sommige mensen. Hun verwantschap met neefje kraai en nichtje kauw (die volgens mij trouwens ook niet op zo een lijst thuishoren) breekt hen zuur op. Ook de roek is dit lot beschoren. En op de omzijde van de lijst staan de ekster en de gaai. Allemaal met een totaal onterechte slechte reputatie. “Er zijn er te veel en ze doen niet veel goeds.” Maar misschien moeten de critici al deze soorten eens wat beter leren kennen. Hun intelligentie is zonder weerga waardoor ze er inderdaad in slagen om redelijk succesvol te zijn (hoewel de ekster en gaai er niet echt op vooruit gaan, integendeel). Ze verdienen gewoon veel meer respect. En nadat ik vandaag een jonge raaf in mijn handen mocht houden ben ik nog meer overtuigd van mijn gelijk. In dit geval is black zeker beautiful.

raaf0001.jpg

Even de vleugels meten.

raaf0001-2.jpg

Terug in de rugzak.

raaf0001-3.jpg

Jong protest.