Wielewaal-geel.

De teller staat ondertussen op iets meer dan 120 soorten voor de Fruitstreek. De 140 die ik voorop stelde lijkt haalbaar. Maar dan zal ik toch nog wat soorten moeten scoren.

Het meest blij was ik met een jodelende wielewaal deze morgen. Tijdens een zoektocht samen met Jos naar buizerdnesten (2 zeker gevonden en bezet) kregen we deze Afrika-toerist als bonus. Mijn vroegste ooit tot op heden.

Wielewaal Johan Seys.jpg

                                                                 Foto Johan Seys

Geler.

Wielewaal blijft voor mij een soort die lijkt op de verkeerde plek te zitten. Het mannetje is geel. En dan bedoel ik knalgeel. Als er een standaard zou moeten zijn voor wat nu eigenlijk geel is, dan is het geel van het mannetje wielewaal een zeer grote kanshebber. Dit in combinatie met pikzwarte vleugelpennen en staart vind ik dat je eerder thuishoort in een tropisch regenwoud of een Afrikaanse savanne tussen een horde buffels of zebra’s. Maar neen, de wielewaal verkiest hier de hoge populieren in de beekvalleien om zijn nest op te hangen.

Want het nest is net als de vogel zelf een unicum. Ze hangen hun nest op aan een tak heel hoog in de bomen. De wijfjes die er in gaan broeden moeten niet echt besmet zijn met virussen als hoogtevrees of schommelangst. Ik veronderstel dat ze bij een stevige wind redelijk door elkaar geschud worden. Je zou voor minder gaan jodelen.

Verstoppertje.

Bij zo een opvallende gele kleur zou je verwachten dat je wielewalen makkelijk kan opmerken in die groene populieren. Maar dat valt dik tegen. Meestal blijft hun aanwezigheid enkel bevestigd door hun kenmerkende roep. De uren dat ik, met een stijve nek tot gevolg, heb zitten omhoog staren in een rij populieren zijn ontelbaar. De mooie waarnemingen van wielewaal door mezelf op één hand te tellen. Hun combinatie van knalgeel met pikzwart is blijkbaar de ideale manier om je te camoufleren in boomtoppen waar licht en schaduw zorgen dat je plots verdwijnt in het geheel. Jammer, want een wielewaal zien in al zijn glorie dat is iets wat je niet snel vergeet.

Wielewaal Danny Roobaert.jpg

Vrouwtje, iets minder spectaculair (Foto Danny Roobaert)