We dragen een steen(uil)tje bij.

We zitten momenteel weer volledig in steenuiltjes-modus. Zaterdag gestart met de controles van mijn nestkasten na een paar berichtjes van collega’s met beelden van al redelijk grote jongen. Oeps, hoog tijd om de E-ringen uit de kast te halen en op pad te gaan.

En het was inderdaad hoog tijd. Verschillende nestkasten met al stevige jongen die mij al met grote ogen aankeken als ik het deksel open deed. En die mij al een paar stevige schrammen bezorgden tijdens het ringen. Eigen fout, want ik had er maar eerder aan moeten beginnen. Minder leuk waren verschillende plekken waar de nestkasten (denkelijk na de storm) verdwenen waren of op half zeven hingen. Maar de leukste vondst was een nieuw broedsel in één van de laagstamplantages. Het was toch al weer een paar jaar geleden dat we daar huurders voor vonden. Een gezonde vierling was aanwezig. Een kwartetje laagstam-uiltjes erbij.

steenuil0001-4.jpg

Even lachen voor de foto zat er niet echt in.

Nog een verrassing was een nestje kauwtjes in één van de nieuwe nestkasten. Blijkbaar vinden deze dat model ook wel leuk. Wel even twee keer kijken als je dan de klep open doet en vier zwarte beestjes je met hun prachtige blauw-grijze ogen aanstaren. Dus die dan ook maar even van een ring voorzien. We maken van de gelegenheid een deugd. Een extra soort voor de bilan dit jaar.

7468634680_0a336631bf_b.jpg

Maar het hoogtepunt van de voorbije week was zonder twijfel een nieuwe soort op mijn life-list. Op maandagavond was ik een aantal uitnodigingen voor een geleide wandeling gaan bussen. Op de terugweg even mijn berichtjes gecheckt om dan te zien dat er in ‘t Vinne te Zoutleeuw een kleine geelpootruiter was ontdekt. Een paar dagen ervoor was er al eentje gezien in de Kalkense Meersen, maar dat vond ik toen net iets te ver om naartoe te rijden (we worden oud en lui nietwaar). Zou ik er nog naartoe rijden of toch de dag erna voor mijn werk even langs gaan ? Een nieuw berichtje dat ze het beestje vol in beeld hadden deed mij niet meer twijfelen. Alles in de auto gezwierd en in galop naar Zoutleeuw. 

Toen ik naar de hut wandelde waar hij moest zitten zag ik niemand staan. “Hij zal toch niet vertrokken zijn” dacht ik een beetje angstig. Maar toen hoorde ik stemmen vanuit de hut en zag ik een slanke steltloper druk foerageren samen met een paar tureluurs. Jawel, kleine geelpootruiter vol in beeld. In mijn haast had ik wel mijn adapter voor mijn gsm vergeten. Dus een foto maken zat er niet in. Maar geen nood, want daardoor kon ik extra genieten van het bekijken van deze voor mij nieuwe soort. Een kleine geelpootruiter, maar een groot genot. Lifer check !!!

1538.JPG

                                                                    Foto Erwin Hoebrechts.

One thought on “We dragen een steen(uil)tje bij.

  1. Ja Dirk de gaten van de nieuwe kasten zijn te groot , 65 tot max 70 mm is de maat , en wij gaan in het voorjaar ook eens kijken of alles nog vastzit.

    Like

Comments are closed.