Donzig weekend.

Een lang weekend eind mei is welkom want het is druk, superdruk. De steenuiltjes zitten te wachten op een ring, de torenvalken broeden volle bak hun eitjes uit en de buizerds zijn al bezig met schijtsporen te maken rond hun nesten. Dus we weten wel wat ons te doen staat de komende dagen en weken.

Lief.

Dus twee dagen in goed gezelschap de nestkasten van mijn “koat-uilen” gaan afrijden. Op heel wat plaatsen zaten er al ringbare jongen in de kasten. Maar ook hier en daar kleine pulli en zelfs nog eitjes. “Die zullen we niet meer uitkomen” is dan mijn eerste reactie. Maar deze morgen in een kast waar ik tot op heden nog geen resultaat had dan plots na drie controles waarvan de twee vorige eieren, plots drie donzige jongen. Super. De teller staat op iets meer dan 90 geringde pulli. Maar of ik de 130 van vorig jaar kan overtreffen daar vrees ik toch wat voor.

steenuil donsjong0001.jpg

Ze zijn zo lief meneer. (Foto Jos Reekmans)

Royal.

En dan twee dagen naar de Oostkantons om onze Waalse vrienden een handje te gaan toesteken. Zij ringen elk jaar heel wat nesten van rode wouw. Een iconische soort die het in die regio echt wel goed doet. En daarom gaan we graag met onze klimmers daar ook even helpen. We deden op twee dagen een tiental nesten en ringden toch zeker 15 pulli. Iets moeilijker en spectaculairder dan steenuiltjes. Maar gelukkig heb ik daar mijn trouwe klimmers Etienne (die deze keer alle nesten voor zijn rekening nam) en Gert voor. 

klimmer0001-4.jpg

Etienne ging 10 keer de boom in. (Foto Carine Richerzhagen)

En tussendoor is het genieten van die geweldige regio. Landschappen die je stil maken, soorten die je doen opkijken (zwarte ooievaar, grauwe klauwier, fluiter, zwarte mees) en vriendelijke en behulpzame bewoners. Op één plek kwamen de eigenaars van de grond even langs om te kijken wie die rare kerels waren die in hun weides rondliepen. En hun kroost ging dan ook graag met de kroost van de rode wouw even op de foto. Public relations en ringwerk horen zeker samen.

DSC_4269.JPG

En fier dat ze waren. (Foto Carine Richerzhagen)

Spotvogel.

En dan het weekend namiddag afgesloten met een extra portie publiciteit voor het ringwerk. Op vraag van De Herk Heers gingen we met een 15-tal wandelaars op pad (onder een stevig zonnetje). Thema van de tocht was “ontmoeting met de steenuil”. Onderweg met (hopelijk genoeg) enthousiasme verteld over onze steenuiltjes en hun andere uilen-neefjes en nichtjes. En Louis was zo vriendelijk om één nestje voor de geïnteresseerden te komen ringen. Het was duidelijk dat dit heel wat bijval had en aan de vragen en reacties te horen was iedereen heel tevreden. 

Dat we dan ook nog even een spotvogel konden beluisteren onderweg was mooi meegenomen. Zo is soort nummer 128 voor dit jaar dan binnen. Dat ik die groep van 90 vale gieren die werden gezien rond Luik niet heb gezien is dan maar een heel klein smetje op een voor de rest schitterend lang dons-weekend.

IMG_2847.JPG

Ster van de wandeling, het steenuiltje. (foto Jos Reekmans)