Onder vuur.

Druk, druk, druk. De laatste reeks steenuilkasten moeten nog opnieuw bezocht worden. En de eerste reeks torenvalkenkasten werd al geringd. Opmerkelijk is het feit dat er hier nog heel wat koppels met kleine jongen en vooral eieren zitten. Terwijl mijn collega’s overal al stevige pulli kunnen ringen. Zit daar regionaal een verschil op ? Weer een vraag bij over torenvalkjes op mijn lange lijst.

En ondertussen zitten verschillende buizerds ook met jongen op hun nest. Dus die doen we er dan ook maar even tussendoor bij. 

Onbegrijpelijk.

Tijdens één van de controles werden we echter getrakteerd op minder leuk nieuws. Bij aankomst vlogen de adulte vogels beiden uit de nestboom. Maar we zagen heel weinig beweging op het nest. Omdat we dit nest al een aantal jaren met succes hebben gecontroleerd besloot Etienne om toch naar boven te klimmen. Maar daar trof hij een leeg nest aan. En wat nog erger was, duidelijk kogelinslagen in de takken vlak bij het nest. 

Gelukkig komen we het niet meer zo heel vaak tegen. Maar hier was een idioot bezig geweest om dit broedsel te verstoren en de broedvogels proberen te liquideren. Er blijken toch nog altijd pipo’s te bestaan die de arrogantie hebben dat zij de natuur moeten regelen. En in hun stompzinnige gedachtengang elke wet en regel aan hun laars lappen. Niet te geloven. Wij hebben alles doorgegeven aan de boswachters van ANB die beloofd hebben het nodige te doen om dit in de toekomst te voorkomen. Hopelijk lukt het hen.

Oscars.

Dan zijn we ook weer eens een dagje Vincent gaan vervoegen in de Oostkantons. Deze keer niet om nesten van rode wouwen te zoeken. Maar wel de adulte vogels te gaan ringen. Dit lukte vrij goed en we konden dan ook deze majestueuze jagers van dichtbij aanschouwen. Een unieke ervaring die we hopelijk nog jaren mogen beleven.

Opvallend is wel hun prachtig afleidingsgedrag. Ze spelen “eet me niet op want ik ben al lang dood”. Een zeer dramatische voorstelling waarbij ze al hun acteerlessen uit de kast halen om hun belagers te misleiden. Vleugels slap laten hangen, tong uit de mond en zo stil mogelijk zijn. Echt oscar-waardig. Ze vergeten wel hun mooie gele ogen te sluiten. Maar over details gaan we niet vitten.

DSC07040.JPG

“Ik ben dood” speelt deze rode wouw overtuigend.

DSC07070.JPG

Op de tweede plek een koppel kunnen strikken.

Energie.

Ondertussen werden alle kasten van torenvalken één keer bezocht om na te kijken welke nu bezet zijn en welke niet. Met behulp van een camera gaat dit vrij snel. En onderweg komen we dan wel eens de eigenaar van de plantage en meestal ook de desbetreffende nestkast tegen. Het resultaat is meestal een gezellige babbel. 

En deze keer kreeg ik van één van hen zelfs uitgebreide complimenten over onze inspanningen om torenvalken te helpen met nestkasten. Een stevige schouderklop die mij heel veel deugd deed. En om dan diezelfde avond een berichtje te zien binnenkomen op facebook. Waar een andere fruitteler heel fier en opgetogen een foto post van een torenvalkje op hun nestkast. Dat doet mij dan heel veel plezier en geeft mij de energie om verder te gaan met het opvolgen en ringen van vogels. Dat voorvalletje met het verstoorde nest doet dan al iets minder pijn.

Common_kestrel.jpg

Mijn favorieten, torenvalkjes.