Even Apeldoorn bellen.

Alles zit nu volledig op tempo. Elke dag is er wel iets te controleren of te ringen op dit moment. De laatste steenuiltjes, wat kerkuilen, een hele reeks torenvalken en daartussen dan nog wat horsten van buizerds. Druk voor de ringers en zeker voor de klimmers.

Laat.

Opvallend zijn het aantal nesten met kleine jongen of zelfs nog eieren bij de torenvalkjes. Vorig jaar waren op dit moment mijn laatste nestkasten geringd. De laatste pulli werden toen op 17/6 geringd. Nu staan er maar liefst 8 koppels met nog te ringen jongen en ook nog eens  7 nesten met eieren op mijn lijstje. Ze zijn duidelijk een pak later dan anders. Wat is de reden ? Het koude voorjaar ? De droge zomer ? We hebben er het raden naar. Ook andere soorten zijn een pak later. Zo hadden we vorige week nog een kerkuil met een nestje met 5 eieren. Tijdens de controle zat het wijfje trouwens in de kast en konden we ze controleren. Ze bleek op 7/6/2012 geringd te zijn als pullus te Zammelen.

IMG_0775.jpg

Vrouwtje kerkuil van het late nestje.

crazy 180001.jpg

Voor het eerst ook een broedsel in deze rare ton.

Renovatiewerken.

Tijdens de controles van de nestkasten kwamen we een noodsituatie tegen. Een aantal oude nestkasten hebben hun beste tijd gehad en beginnen stilaan uit elkaar te vallen. Een aantal zijn trouwens vorige winter al naar beneden gedonderd. Als dit gebeurt op het moment dat er eieren of jongen inzitten is niet te best. En dit is nu net wat er gebeurde. Na het ringen van een nestje viel plots de bodem uit één van de nestkasten. Paniek in onze rangen. Dus even Etienne opgetrommeld en snel een nieuwe kast opgehangen. De bodembedekking er ingesmeten en daar de jongen mooi terug ingezet. Operatie redding geslaagd.

Dan maar besloten om een andere kast waar ook kleine pulli in zaten te gaan vervangen. Want als dit gebeurt op het moment dat we er niet zijn loopt het zeker mis. Ook hier aan sneltempo de kast vervangen en de jongen verplaatst. Ondertussen zat de heer de huizes met een dikke, vette muis op een betonnen paal iets verder ons grondig te bestuderen. Dat komt dus zeker ook goed. 

crazy 180001-4.jpg

De kersverse nestkast.

crazy 180001-3.jpg

en de bewoners.

Public Relations.

Dat het goed is om het ringwerk te promoten bij het grote publiek werd ons door Brussel al duidelijk gemaakt. Daarom proberen we eigenaars dan ook zo veel als mogelijk te betrekken bij het ringen van vogels op hun eigendommen. Dit jaar hadden we een buizerdhorst in een hoogstamboom. Ons trouwens gemeld door de eigenaar zelf. Na een aarzelende start waarbij de bezorgde eigenares haar kippetjes en schaapjes al in de buizerdmaagjes zag verdwijnen mocht het koppel zijn broedpoging dan toch voortzetten. Onze geruststellende pleidooi dat dit totaal geen gevolgen ging hebben voor haar veestapel was blijkbaar overtuigend genoeg. Alles verliep dan ook vlekkeloos, zowel voor de buizerd als voor de andere bewoners van de hoogstamweide. En dit weekend mochten we de kroost gaan ringen. Eén mooi jong was het resultaat. En de eigenaars waren zeer opgetogen over dit resultaat. Hun enthousiasme was schitterend om te zien. Weer wat fans van het Belgische Ringwerk erbij, daar ben ik zeker van.

crazy 180001-5.jpg

Stralende eigenaars met “hun” buizerd.

En deze kon ik jullie tenslotte toch niet onthouden.

crazy 180001-2.jpg

“Mijn haar gaat zo kroezelen met dat warme weer”.