Turbo-buizerds.

De normale volgorde in mijn ringwerk werd dit jaar stevig door elkaar geschud. Waar we normaal de steenuiltjes eerst afronden, gevolgd door de torenvalken en als sluitstuk de buizerds. Waren het dit jaar die laatsten die eersten werden.

IMG_0772.jpg

Eén van de geringde buizerd-pulli, een mooi blondje.

Buteo.

De datum van het legbegin (eerste ei van het nest) was zelfs een week later dan in 2015. Ik kan voorlopig echter maar met één jaar vergelijken. Hebben we sneller gewerkt of vroeger geringd ? Wie zal het zeggen. In totaal werden 12 nesten opgevolgd waarvan er 10 jongen voortbrachten. Hiervan konden mijn trouwe klimmers er 9 bereiken. Wat in totaal 13 geringde pulli opleverde van de 19 die wij telden. Wel kleine nestjes dit jaar met een gemiddelde van 1,33 pulli per broedsel. Minder leuk waren twee mislukte nesten waarvan we bij eentje duidelijk de inslagen van kogels vonden in de takken vlak bij het nest. Maar al bij al een zeer leuk buizerdjaar.

Steentjes.

Een dag later werden de controles van de steenuilkasten afgesloten. Hier had ik de indruk dat “mijn” uiltjes een stuk later waren dan de andere jaren. Maar bij de analyse van de gegevens bleek dat het gemiddelde legbegin zelfs iets vroeger was dan de voorbije twee jaren. Het waren blijkbaar enkele heel late broedsels die mij die verkeerde indruk gaven. In totaal werden 84 nestkasten gecontroleerd waarvan 43 bezet waren wat 37 succesvolle broedsels opleverde. Met in totaal 108 geringde pulli. Iets lager dan de voorbije jaren. En dat kwam door de ook hier kleinere nesten. Een nestgemiddelde van 2,512 pulli per broedsel. Een score net in het midden van de vijf jaar dat ik deze steenuiltjes opvolg. Dus een mooi gemiddeld jaartje.

Steenuil 2017 aantal pulli.png

Gemiddeld aantal pulli per broedsel inclusief mislukte nesten.

Afsluiters.

De torenvalken hebben besloten om dit jaar mijn pulli-seizoen af te sluiten. Dit weekend samen met Etienne nog eens vier kasten gaan ringen. Bijna elk nest met een mooi aantal jongen. Met 104 geringde pulli zit ik nu al een stuk hoger dan mijn beste jaar tot nu toe. Het lijkt dat het een geslaagd jaar gaat worden voor deze biddende jagertjes. Maar om dit definitief te weten moeten we nog even wachten. Want er staan nog zes locaties op mijn lijstje met pulli. En dan nog eens zes waar bij de laatste controle nog werd gebroed. Dus de teller kan nog oplopen. En dan mogen we onze kerkuil niet vergeten met zijn 5 eitjes.

klimmen0001.jpg

Nog een dikke merci aan Etienne die al die jongen netjes naar beneden haalde.