Waar ken ik Stavanger van ?

Net terug van een schitterende trip naar Noorwegen. Het was een familiereis samen met mijn lieftallige echtgenote en twee goede vrienden. Dus geen vogeltjes kijken of toch niet de ganse tijd. De buit bleef dan ook beperkt tot wat Jan-van-Genten (waar de onvermijdelijke vraag kwam waarom die zo eigenlijk heet en niet Piet van Brugge), noordse stormvogels, middelste zaagbek, tureluur met jongen, paapje met jongen en nog wat leuke soorten.

noorwegen0001-10.jpg

Noordse fjorden.

Hoofddoel van de reis waren de indrukwekkende Noordse fjorden. Ze deden hun reputatie van adembenemend zijn alle eer aan. Ook al moesten we toch een aantal dagen varen om ze in al hun glorie te kunnen bekijken. De tussenstops waren ook meer dan de moeite. Maar eentje bleef mij toch door het hoofd spoken. Stavanger, waarom dacht ik dat ik hier al geweest was of dat ik het toch op één of andere manier al was tegengekomen ?

Museum.

Maar bij het bezoek aan dit trouwens schilderachtige stadje werd het mysterie uiteindelijk opgeklaard. Een periode van iets minder weer deed ons besluiten om een museum te bezoeken. Het Stavanger-stadsmuseum werd ons door een plaatselijke gids aangeraden. En bij het binnenstappen van de eerste zaal werd alles plots duidelijk. Daar kreeg ik een mooi gepresenteerde uitleg over het nut en methode van het ringen van vogels. 

noorwegen0001-7.jpg

Stavanger museum.

Nu wist ik waar ik die naam van kende. Ik had al verschillende vogels thuis in mijn handen gehad die een ring droegen met de inscriptie Stavanger. Wat aangeeft dat deze vogel in Noorwegen al door een collega ringer werd voorzien van zijn metalen paspoortje. Het stadje is dus het centrum van de ringcentrale van Noorwegen. En blijkbaar al een heleboel jaren. Hun expositie was trouwens een mooie weergave over het hoe en waarom van het ringwerk. Het bezoek duurde dan ook langer dan gedacht.

noorwegen0001-6.jpg

Oude notitieboekjes. Heel herkenbaar.

noorwegen0001-4.jpg

Een mooie collectie balgen, hier met exotische beestjes.

noorwegen0001-3.jpg

Oehoe, er werden er door het museum 40 geruild tegen een collectie kolibries.

Aflezen.

Nu werd het mij plots ook duidelijk waarom ik in alle havens en stadsparken zoveel meeuwen tegenkwam met kleurringen. De ringers van Stavanger hadden duidelijk niet stilgezeten. Zilvermeeuwen, kleine mantels en drieteenmeeuwen kon ik dankzij met brood gooiende mede-passagiers op de boot netjes aflezen. En soms tot ergernis van mijn medereizigers had ik tijdens de bezoeken aan de stadjes vaak meer oog voor een meeuw die op een grasveldje zat dan voor de overigens mooie gebouwen. Het beestje dan op foto krijgen zodat ik de codes kon aflezen was vaak een grappige missie. Menig toerist of Noor zal wel met de nodige verbazing hebben gekeken naar die kwibus met zijn fototoestel die achter één of andere meeuw aanliep. Maar ik kon er toch een aantal vastleggen. De gegevens ga ik trouwens netjes doorgeven aan het museum. Mijn heel bescheiden bijdrage aan het noordse ringwerk.

noorwegen0001-8.jpg

Kleurring van een kleine mantelmeeuw.

Dichtbij.

Het was by-the-way een schitterende reis die ondanks de vrij korte lijst van gespotte vogels toch zeker mijn top 5 haalt van aan te raden bestemmingen. En om mijn vogelsoorten-honger wat te stillen zette ik tussendoor toch een paar toppers op de foto. Zo zag ik een prachtige visarend (uit de collectie van het Stavanger museum) en eindelijk een auerhoen (in de vitrine van een plaatselijke slager). Zo werd het toch een beetje een vogeltrip.

noorwegen0001-5.jpg

Boze visarend.

noorwegen0001.jpg

Onfortuinlijke auerhoen.