Kiezen is de kunst.

Een vogelkijker heeft het niet makkelijk. Het is een voortdurende strijd van keuzes maken. Laat me dit even uitleggen. Er komt momenteel een boeiende maar aartsmoeilijke periode aan. De vogeltrek.

In de komende maanden kan je met manier van spreken elke vogel op elk moment op elke plaats tegenkomen. Misschien een beetje kort door de bocht. Maar het zijn schitterende tijden. En voor mij de periode waarin het heel moeilijk is om te kiezen wat we waar gaan doen. Kies ik om een dagje vogels te ringen ? Of ga ik toch maar langs op de telpost ? Of wordt het een bezoek aan een goed vogelgebied ? Als ik naar de telpost ga zie ik ‘s avonds op trektellen.nl dat ze in Maatheide een sperwergrasmus in de netten hadden. Zet ik mijn netten open dan lees ik ‘s avonds op waarnemingen.be dat er een zeearend over ‘t Vinne vloog. En ga ik een ochtend vogels kijken in de Maten dan krijg ik een berichtje van Pierre dat er een heleboel wespendieven over Oetersloven trokken. Kiezen lijkt telkens wel verliezen.

Maar niets is minder waar. Want elke keuze levert mij telkens weer leuke waarnemingen en ervaringen op. Vrijdag koos ik ervoor om een voormiddagje door te brengen op mijn ringplek. Bijna 100 vogels geringd waaronder mijn eerste  vuurgoudhaantje voor dit najaar. Schitterende beestjes. Zaterdag besloot ik dan om vogels te gaan kijken in de akkergebieden in onze regio. Doelsoort duinpieper en paapje. En het werd paapje. Verschillende waarnemingen van deze kleurige doortrekkers. Waardoor ik mijn jaarlijst voor de Fruitstreek op 137 zette. Een mooi mannetje noordse gele kwikstaart was een schitterende bonus. 

Ook was het die dag einde rust voor de muisjes. Eentje mocht mee op mijn trip om zo een eerste poging te ondernemen om torenvalken te vangen. En twee keer was het al bingo. Eerst een controle van een door Louis geringde pullus in Heers. Nu al uitgroeiend naar een mooi mannetje. En daarna kon ik een adulte man ringen in Herstappe. Het blijven mijn favorieten.

IMG_0954.jpg

Eerste torenvalk voor dit seizoen.

En zondag ging ik op pad met leden van onze vogelwerkgroep. Samen vogels kijken in Hollogne. Een leuke bende en heel wat vogels op ons lijstje. Bonte strandlopertjes, dwerggans en als prachtige afsluiter een overvliegende 1ste jaars slechtvalk. Met meer dan 40 soorten een geslaagde voormiddag. Blij dat we dit weer op gang hebben getrokken.

Neen, kiezen is bij vogels kijken nooit verliezen. De verkeerde keuzes maken is gewoon onmogelijk. Want elke keuze levert leuke waarnemingen op. En die “gemiste” soorten ? Die bekijk ik met plezier ‘s avonds op mijn computer en gun ik van harte aan de waarnemers van dienst. Het zijn extra puntjes op mijn spaarkaart.

IMG_0959.JPG