Daar gaan ze.

Hoogtepunt van het voorbije weekend ? Zonder twijfel een voormiddagje trektellen op onze telpost in Oeterloven. Het was alweer een tijdje geleden dat ik er nog een aantal uren had verbleven. En wegens verplichtingen op de middag deze keer dan gekozen om hier wat te gaan verpozen inplaats van mijn netten open te schuiven thuis. En het was een goede beslissing en heel leuke ervaring.

Boerkes.

Samen met Pierre en iets later ook Stefan mochten we 829 doortrekkende boerenzwaluwen noteren. Op sommige momenten stroomden ze constant over de weide. Vaak kwamen ze aanzeilen op nog geen meter boven de toppen van de grassprieten om dan rakelings langs ons voorbij te schieten. Het geeft je het gevoel dat je ze zomaar uit de lucht kan plukken. En steeds is er die spanning om iets speciaals te ontdekken. In een groepje voorbijtrekkende gele kwikken of zoals die ene  oeverzwaluw tussen een voorbijtrekkend groepje boerkes. Net die andere manier van vliegen trekken je aandacht om dan in de kijker de bruine borstband ter bevestiging te zien. Zalig.

Hirondelle.JPG

Effe pauze.

De grote drijfveer om te gaan trektellen en uren op één plekje naar een deze keer staalblauwe lucht te staren is de constante kans op iets nieuws. Je weet nooit wat er achter die horizon kan opduiken of boven je verschijnt. Neem nu die drie tapuitjes die plots op goed 10 meter van ons op de weideplaatjes neerploffen. Het prachtige mannetje laat zich vol in de zon bewonderen. 

1280px-Northern_Wheatear_(Oenanthe_oenanthe),_Uitkerkse_Polders,_Belgium_(7173000004).jpg

Ondertussen verschillende groepen reigers die ook op weg zijn naar betere oorden volgens hun instinct. Een viertal trekt onze aandacht en als ze dichterbij komen zien we dat het om vier spierwitte engelen gaat die met statige vleugelslag ons voorbij vliegen. Grote zilvers. Al lang geen zeldzaamheid meer. Maar toch alweer een extra opstootje van vogelkijker-adrenaline als gevolg.

En dan pikken we een roofvogel op die op zijn karakteristieke manier over de weide kantelt. Kiekendief. Nadere inspectie levert een 2de kalenderjaar man op. Weer een soort erbij en wat voor een. Tussendoor kunnen we ook even genieten van enkele paapjes die op de toppen van de zurkel kwiek in het rond kijken.

517686245_14897218ef_z.jpg

Kere eens weder.

Meer dan 1000 vogels verder met 27 soorten op de teller rij ik iets later met een brede smile op mijn smoel naar huis. Geen spectaculaire dingen waar gans vogelkijkend België voor naar Oetersloven zal snellen. Neen, doodgewone soorten. Maar ook hier kan ik mateloos van genieten en mijn kopke eventjes helemaal leeg maken. Ik was graag nog wat blijven genieten, maar mijn belofte om op tijd thuis te zijn zal ik best nakomen. Zalige voormiddag. Trektellen blijft een schitterende manier van vogels kijken. Ik ga er weer wat meer tijd voor maken. Dat geef ik je op een blaadje.