Vlamingen kom in opstand.

Vlaamse_gaai.jpg

Het is een arrogante verschijning met een grote bek. Maar daarom had men hem toch niet zijn identiteit moeten afpakken. Want sinds een tiental jaren bestaat er geen vlaamse gaai meer. Invloedrijke ornithologen weigeren pertinent om hem nog vlaams te noemen. En in onze vogelgidsen moet je hem ook gaan zoeken bij de G en niet meer bij de V.

Geen politiek.

Opgelet, ik wil hier niet de flamingant gaan uithangen. Neen, het is zeker geen politiek pleidooi. Dat wil ik onze vogeltjes ten stelligste besparen. Maar door de vlaamse gaai zijn voorvoegsel te ontnemen zijn we wel onze laatste Belgische soort kwijt. Nergens vindt je nog een soort die in zijn naam een verwijzing naar Vlaanderen, Wallonië of zelfs België heeft staan. We moeten natuurlijk toegeven dat onze gaai geen vlaams privilege was. Je komt hem overal in Europa tegen van het overzeese Engeland tot ver in Rusland. En ook zijn verenkleed heeft totaal geen connectie met België of Vlaanderen. Geen zwart, geel of rood of een tekening die ook maar enigszins verwijst naar een Vlaamse leeuw. Maar toch.

Mus van Italië.

Met enige jaloezie bekijk ik in mijn vogelgids de tekeningen van de Italiaanse en de Spaanse mus. Of de Spaanse keizerarend. Ijsland heeft zijn eigen brilduiker, Lapland zijn, overigens schitterende, uil en Algerije zelfs een boomklever met hun land in zijn naam. Nu moet ik ter hun verdediging wel toegeven dat deze soorten dan ook voor het grootste deel in dat land voorkomen. Je moet al tot daar reizen om ze te zien of een grote gelukzak zijn om er hier eentje tegen te komen. Zoals die Australische pelikaan die onlangs rondvloog in het Limburgse en dus ook Vlaamse luchtruim. Dat die ontsnapte uit een gevangenis voor buitenlandse diertjes was een onbenullig detail. Maar in zijn naam wel een verwijzing naar zijn land van herkomst.

5524363775_4c7f94dfaf_z.jpg

Laplanduil.

Grenzeloos.

Heeft het nog zin om onze Belgische grenzen te behouden als geen enkele soort nog gelinkt kan worden aan ons grondgebied ? Ik zie er geen reden meer voor. Laat ons alle grenzen van de kaart vegen en zo Nederland, Frankrijk en waarom ook niet Duitsland erbij nemen. Nog sterker, maak er één land van en noem het Europa. Nogmaals, totaal geen agendapunt voor de nakende verkiezingen. Maar als Vlaamse en Belgische vogelkijker is dit een enorme opportuniteit om het potentieel aan mogelijke soorten enorm op te drijven. Of zoals een bekende Vlaamse vogelaar ooit stelde “het voordeel om in België te wonen is dat overal elders het beter is om vogels te kijken”. In één klap hebben we een potentiële nationale jaarlijst die een stuk langer wordt dan nu.

En toch vind ik dat ze onze vlaamse gaai onterecht hebben afgepakt. Ondanks alle argumenten die de beslissers voor mijn voeten gooien. Hoewel, dit grote bek is dat toch niet een beetje een Vlaamse eigenschap ?

One thought on “Vlamingen kom in opstand.

Comments are closed.