Fast-food mezen

In heel wat tuinen kom je momenteel dingen tegen als vetbollen, netjes met pindanoten en zonnebloempitten à volonté. Want vogeltjes voederen is stilaan een traditie geworden. Ik doe er ook enthousiast aan mee. Op mijn ringplek is een voederplaats met alle ingrediënten die ik al opnoemde. Zo gaan er elke winter verschillende zakken vogelzaad en zonnebloempitten over de toonbank bij mijn locale grossier in dierenvoeders. En de vetbollen en pindanoten worden met volle dozen bijgesleurd. En mijn werk levert ook wat op. Alles moet een paar keer per week aangevuld worden omdat mijn gasten het in sneltempo naar binnen spelen. Hun enige tegenprestatie is om die paar keer dat ik mijn netten zet zich gewillig te laten vangen en ringen. Wat meestal ook vrij goed lukt.

pimpel0001.jpg

Vettig dieetje.

Zo was er dan ook vandaag een vangsessie gepland. En het waren vooral de mezen die paraat waren. Met pimpels op kop. En aangezien het de tweede vangdag van dit winterseizoen was had ik heel wat geringde exemplaren in de netten hangen. Altijd leuk om zo te ontdekken dat ze mijn voeder-inspanningen ook wel een beetje appreciëren. Maar vooral leuk omdat je van deze terugvangsten toch wel wat kan leren. Zo viel het mij op dat die pimpelmezen toch wel wat zwaarder waren dan bij hun vorige controle. Gemiddeld bleken ze maar liefst 9,31% in gewicht te zijn toegenomen. En dat is toch wel een stevige stijging op goed een maand en half. De sterkste stijger ging van 10,9 gram op 17 oktober naar 12,8 gram vandaag. Dat is maar liefst meer dan 17% erbij. Als jij dit zou doen dan denk ik dat ze je naar een diëtiste slepen. 

Ik heb van mijn vangdagen van september tot nu alle gewichten van pimpelmezen even op een rijtje gezet. En dan zie je dat ze voor ik begon met vetbollen en pindanoten rond te zwieren gemiddeld rond de 10 gram blijven zweven. Maar eenmaal mijn restaurant opengaat dan gaat dat gewicht plots met een ruk de hoogte in. Dan zitten ze gemiddeld een stuk boven de 11 gram.

pimpelmezen-gewicht.jpg

Gemiddelde gewicht van gevangen pimpelmezen per vangperiode.

En de reden moeten we niet ver gaan zoeken. Hun lievelingskostje in mijn restaurantje zijn vetbollen, pindanootjes en zonnebloempitten. Alles voorzien van een stevige shot vet. Ze krijgen massaal calorietjes binnen. Wat goed is om de koude en sombere dagen door te komen. Maar gezond en gevarieerd is anders. Moet ik dan anders gaan voederen en groentjes en andere gezonde dingen voorzien ? Ik vrees dat dan mijn voederplaats niet zo druk zal bezocht worden. En ook mijn netten zullen tijdens de vangdagen vrij leeg blijven vrees ik. We mogen deze vliegende gasten niet vergelijken met ons mensen. Zij verbruiken een massa energie tijdens de wintermaanden om in het voorjaar topfit aan het broedseizoen te kunnen beginnen. Een seizoen dat ook weer het onderste uit hun mezenkannetje vraagt. Geef ze dus maar gewoon de klassieke vetbollen en pinda’s. Ze weten wel wat ze nodig hebben om te overleven.

Survivers.

En dan waren er de drie merels. Neen, geen persiflage op de bekende story van de drie biggetjes. Gewoon drie merels die ik kon vangen vandaag. Alledrie al voorzien van een ring zodat ik kon nakijken wanneer ik ze de vorige keer in mijn handen had. En alledrie vrouwtjes.

merel0001.jpg

Een 1ste jaars vrouwtje werd al gevangen door mij op 4 augustus van dit jaar. Een adult vrouwtje was al te gast op 10 september van dit jaar. Maar mijn vangst die mij het meest plezier deed was die van een adult vrouwtje met ringnummer eindigend op 224. Zij kreeg al een volledige post op mijn blog helemaal aan haar besteed. Want dit beruchte en bekende vrouwtje zit al minstens sinds 28 september 2014 in mijn tuin. Zij hebben dus alledrie het dodelijke virus overleefd en hopelijk zijn ze er zelfs ondertussen resistent tegen. 

Ik zag deze morgen trouwens vier verschillende merels op mijn gazon. Dat was al even geleden. Het was een opluchting om deze rondhippende wormen-detectors bezig te zien. Want even heb ik getwijfeld of de merels deze aanslag op hun bestaan zouden te boven komen. Ze leken wel helemaal uit mijn omgeving verdwenen. Maar ik kan je nu al vertellen dat ze terug zijn in mijn tuin. Of zoals den Arnold zou gezegd hebben : “I’ll be back”.