Goud.

Het jaar zit er bijna weer op. Een goed jaar durf ik te zeggen. Want onze vogelwerkgroep zit opnieuw stevig in de lift. Vandaag maar liefst 16 deelnemers aan onze wandeling in Widooie. En de sfeer zat er heel goed in. Zeker tijdens de stilaan traditionele après-birding. Het kleine, gezellige cafeetje zat met ons gezelschap tjokvol. 

En dat mijn telescoop werd ingepalmd door een jeugdige deelnemer vond ik totaal geen probleem. Integendeel, zo een kereltje dat enthousiast wordt bij het bekijken van een biddende torenvalk of een voorbijzwevende blauwe kiek maakt mijn dag meer dan goed.

IMG_1389.JPG

146.

Mijn voornemen van begin dit jaar werd trouwens ruim gehaald. 140 soorten zien in onze regio was mijn doel. En op dit moment staat de teller op 146. Een roepende goudvink kreeg de eer om mijn lijst voor dit jaar (denkelijk) te vervolledigen. En met dat aantal sta ik op dit moment op nr 1 in onze Fruitstreek. Niet dat iemand anders daar wakker van ligt. Maar ik vind het toch leuk. In totaal werden er 173 soorten gezien. Dus ik heb er toch nog een heleboel gemist. De dips die ik had moeten scoren waren ooievaar, goudplevier, zwarte specht en wulp. Ook kraanvogel stond er tussen. Maar gisteren had ik het geluk om een mooie groep overtrekkende grusgrusen te kunnen bekijken. Weliswaar niet binnen de grenzen van onze regio. Maar het staat toch wel mooi op mijn jaarlijst.

goudvink-054.jpg

Een ander getal waar ik dan weer gelukkig van word is 112. Het aantal waarnemers dat minstens 10 soorten heeft gezien in de Fruitstreek. De mensen die beweren dat er hier geen vogelkijkers actief zijn worden hiermee de mond gesnoerd. 

Hoeveel ?

Een vraag die al een paar weken door mijn hoofd spookt. Hoeveel vogels zou je als vogelkijker nu eigenlijk op één jaar zien ? Als ik mijn jaarlijst bekijk op waarnemingen.be dan waren er dat in 2017 3.344. Maar ik weet dat dit een heel eind onder de werkelijkheid zit. Want ik noteer niet nauwgezet alle vogels die ik zie. Dat kan ik zien aan mijn top 5. Torenvalk met 95 waarnemingen en 101 exemplaren en buizerd met 91 waarnemingen en 131 exemplaren zijn nummer 1 en 2. Gewoon omdat ik tijdens mijn vangstdagen op deze soorten heel wat waarnemingen ingeef. Grote zilverreiger is met 36 waarnemingen ook een gevolg van mijn rondgerij in de Zuid-Limburgse velden. Zelfde voor kievit maar daar is het aantal exemplaren met 235 merkelijk hoger. En dit omdat ik voor deze zwart-witte stuntvliegers meestal de aantallen ook ingeef. Kort samengevat. Mijn waarnemingen geven totaal geen beeld van wat ik werkelijk gezien heb.

Daarom mijn (gekke) voornemen voor 2018 om een poging te doen om zo veel als mogelijk waarnemingen in te geven en dit met de juiste aantallen. Het lijkt alvast een behoorlijk ambitieuze opdracht die denkelijk wel ergens in de eerste maanden zal stranden (zou niet de eerste keer zijn). Maar momenteel is mij enthousiasme sterker dan mijn gezond verstand. Aan mijn wekelijkse posts op mijn blog zal je kunnen zien hoe ver mijn wilskracht zal reiken.

Tenslotte wil ik iedereen prettige feestdagen wensen en een een vogel-overlopend 2018.

goudhaan0001.jpg