De naakte cijfers van 2017.

Vandaag mijn laatste ringactiviteit voor dit jaar uitgevoerd. Het was er eentje zonder resultaat. 136km gereden door de Zuid-Limburgse velden en na 4u16 nul vogels kunnen ringen. De 12 buizerds en 7 torenvalken die ik zag waren duidelijk al bezig met hun eindejaarsactviteit en hadden helemaal geen interesse in mijn muisjes. Maar die waren dan toch nog eens op pad geweest. Het schitterende mannetje blauwe kiek en de opvliegende slechtvalk waren een beetje een troost.

2.383

Dit is het aantal vogels dat in 2017 door mijn handen ging tijdens het ringen. 309 pulli en 1.881 vliegende vogels zoals ze dat bij de ringers zeggen. Zeker geen topjaar. Maar het aantal uren dat de netten thuis open stonden was het laagste tot nu toe. Een mens heeft ook al eens wat anders te doen nietwaar. Het op gang trekken en houden van onze Vogelwerkgroep heeft daar zeker iets mee te maken. Daarnaast waren er 42 vreemde terugmelding ofwel vogels die door een andere ringer van zijn paspoort rond de poot werden voorzien. En 151 eigen terugvangsten. Vaak van vogels die de dagen erna opnieuw in het net vlogen. Maar ook vogels die ikzelf vroeger al geringd heb. Dat zijn telkens leuke ontmoetingen.

De top 5 is dit jaar opnieuw met stip op één zwartkop met 630 exemplaren. Op afstand gevolgd door heggenmus met 176 stuks, pimpelmees met 156, roodborst met 146 en dan torenvalk met 144.

torenvalk0001-4.jpg

Torenvalken hadden een zeer goed jaar.

13.

Het aantal pulli van buizerd dat door ons werd geringd. Met een stevige dank u wel aan mijn klimmers. Want zonder hen kan ik deze soort op mijn buik schrijven. Geen superaantallen, maar toch weer wat meer dan vorig jaar. Stilaan bouwen we een heel mooi lijstje met nesten van buizerds op. Etienne ging trouwens ook mee met de torenvalken om de 123 pulli uit de nestkasten te halen. Want zelfs een bescheiden ladder vind ik al akelig. 

Andere soorten die mijn hartje wat sneller laten slaan waren ook present. Kievit met 11 pulli en 6 adulte vogels. Steenuil met 108 pulli en 11 adulte. En ekster met 32 adulte vogels die ik vooral in de Hasseltse binnenstad kon ringen.

buizerd0001-6.jpg

Eén van de 13 pulli buizerd.

7.

Het aantal grote barmsijzen dat ik van de zogezegde invasie kon meepikken. Een soort die niet elk jaar voorbij komt. De andere kersjes waren bladkoning en mijn tweede keep op de voederplek. Wat betreft zeldzaamheden zeker een zeer rustig jaar.

Maar toch ben ik zeer tevreden. Want nu is het wel echt duidelijk dat mijn passie vooral bij de torenvalken ligt. Deze soort wil ik echt grondiger en meer opvolgen. En de andere roofvogels kunnen ook op mijn belangstelling rekenen. Vooral in het zoeken en ringen van nestjongen ga ik heel wat tijd en energie steken. Met heel veel plezier trouwens.  Dus ook in 2018 opnieuw geen massa vogels op mijn ringlijst. Maar zeker en vast met een aantal pulli van rovers er tussen. Misschien duiken er nog nieuwe soorten op. De rode wouw die aan een ware opmars bezig is staat alvast op mijn verlanglijstje.

DSC07070.JPG

 

2 thoughts on “De naakte cijfers van 2017.

  1. Nog een commentaar. Hetzelfde als de vorige. Gelukkig zijn er mensen zoals jij (u).
    De roofvogels en speciaal de torenvalk hebben mijn hart gestolen.

    Like

Comments are closed.