Er in gevlogen.

Mijn voornemen om dit jaar zo veel als mogelijk waarnemingen te registeren is voorlopig zeker nog van kracht. Met één eenzame nieuwjaarswandeling in de Grote Beemd, mijn local patch letterlijk in mijn achtertuin, en een weekendje vogels kijken leverde op dit moment al 64 soorten op gespreid over 372 ingegeven waarnemingen met in totaal al 2.983 exemplaren gezien. Maar om dit even te plaatsen, dan nog speel ik voorlopig in de amateur klasse. Want zelfs met deze aantallen haal ik in vogelkijkend België niet de top 10. Daar staan al zeker 5 vogelkijker te pronken met meer dan 500 waarnemingen dit jaar en de numero uno zit al vlot over de 1.400. En ook qua aantal soorten sta ik zelfs niet bij de eerste 30. Maar gelukkig is het geen wedstrijd (voor mij toch niet). Ik zie wel dat door consequent waarnemingen door te geven ik in vergelijking met vorig jaar al stevig verder sta. Toen had ik op dat moment nog maar 32 soorten en slecht 87 exemplaren doorgegeven. 

De koe en de trein.

Een superhulpmiddel is mijn nieuwe smartphone voorzien van de wonderbaarlijke tool Obsmapp. Dit programma slaat in het veld alle waarnemingen op terwijl ik ze live meemaak. Zulk een minder uitgebreide versie had ik al op mijn vorige slimme telefoon. Maar deze editie is nog wonderbaarlijker. Zo slaagt dat toestel er in om als ik er iets tegen zeg (u leest het goed, tegen spreken) daar alle bruikbare gegevens uit te halen om ze dan vervolgens te onthouden als een volwaardige waarneming van een of andere vogel. Met aantallen, gedrag, locatie en wat weet ik nog niet allemaal erbij. Als totale techniek-kluns is dat voor mij onbegrijpelijk. Bij de eerste test (die tot mijn verbazing al lukten) keek ik dan ook met dezelfde uitdrukking naar mijn scherm als een koe die voor het eerst eren trein ziet passeren langs haar weide. Voor mij een totaal mysterie en pure magie hoe dat allemaal toch kan. Als vogelijker die ooit in het veld zal te sukkelen met een pen en blocnote om alles te registeren is dit pure luxe. Het feit dat hij een gaai soms registreert als een haai ondanks het feit dat ik mij op meer dan 200km van enig haai-waardige waterplas bevind vind ik een verwaarloosbaar detail. De wonderen der techniek. Ondertussen heb ik in mijn jeep ook alles voorzien om dat mirakel ook daar bij de hand te hebben en het te kunnen gebruiken volgens de wetten van onze strenge verkeerspolitie. Zo kan ik tijdens mijn rondgerij alles netjes opslaan wat ik zie. 

DSC07786.JPG

Mijn dashboard begint op eentje van een F16 te gelijken.

Zinvol.

Buiten het feit dat ik me bij het verzamelen van al deze waarnemingen rot amuseer levert dat ook nog eens heel wat bruikbare info en data op. Zo probeer ik telkens ik een gebied ga bezoeken een route op te starten. Hiermee wordt de afstand en tijd die ik nodig heb om al die vogels te zien ook opgeslagen. Samen met een kaartje waar ik gelopen heb en waar ik welke soort heb gezien alsook de aantallen en alle andere gegevens die ik insprak of intikte. Ook hier heb ik dat koe-ziet-trein-gevoel als deze gegevens netjes op mijn scherm verschijnen nadat ik mijn slimme telefoon de opdracht heb gegeven om ze naar daar door te sturen. Nog eens, de waanzinnige wonderen der techniek.

Op die manier worden al die gegevens een stuk nuttiger. Want hiermee kan bepaald worden welke inspanning nodig was om die of een andere soort te zien. En hieruit kunnen de slimme onderzoekers netjes destilleren of een soort het beter of slechter doet dan voordien (en wat voor dingen nog allemaal). En voor mijn local patch zoals de Grote Beemd of de Broekbeemd kan ik ook op die manier zien of bepaalde soorten het beter of slechter doen dan vroeger. Een onderzoekje waar ik vroeger dagen en dagen observaties voor nodig had en nog eens een massa uren bureauwerk.

Mijn eerste soort van 2018 was trouwens een ekster. Natuurlijk, hoor ik jullie luidop denken, want daar zit het vol mee. Maar dan kan ik op basis van mijn gegevens alvast het tegendeel vertellen. Want ik zag op mijn tochten tot nu toe maar 6 keer eksters met in totaal slechts 8 exemplaren. Alvast één weetje dat mijn gek idee om zo veel als mogelijk waarnemingen te noteren opleverde.

Pica_pica_-_Compans_Caffarelli_-_2012-03-16.jpg

De ekster, miskende beauty.