Kuifje in Tongeren.

Met 10.810 geregistreerde vogels werd de kaap van de 10.000 vlot gerond. 1.137 waarnemingen en ondertussen 91 soorten. Waarvan 73 in de Fruitstreek. Deze week maar liefst 6 nieuwkomers.

Ruig.

En daar zat een donkerrode soort tussen voor onze regio. De 1ste jaars ruigpootbuizerd was zo vriendelijk om ook bij het begin van dit jaar nog wat te blijven rondhangen in de akkers rond Gingelom. Eén trip was voldoende deze keer om deze soort aan mijn jaarlijst toe te voegen. Het kostte mij wel wat rondgerij in het gebied. Maar toen ik een heuveltje opreed om de akkers eens goed te kunnen overschouwen vloog de ruigpoot op vanaf de akkerrand (of wat er van overbleef) om zich prachtig te laten bekijken, zelfs zonder een verrekijker. Een cirkeltje vlakbij om dan mooi over de auto te zweven was een leuke bonus. 

Sympathiek.

Er was echter een soort die mij nog iets meer plezier deed. De kuifeend. Een zeer algemene (iets minder voor de Fruitstreek) soort, maar ik vind het toch telkens weer een leuke ontmoeting. Mijn eerste voor de Fruitstreek kon ik dit weekend aanschouwen in Tongeren. Op een vijver met een heleboel ander eenden-geweld dat bij het naderen van een broodstrooiende medemens plots massaal in beweging kwam. Dus de herkomst van mijn kuifeendjes is wel wat dubieus. Maar daar ga ik mij geen kuif van aantrekken.

kuifeend0001.jpg

Mannetje kuifeend in volle glorie.

Waarom vind ik die kuifeendjes nu zo leuk ? Dat zit hem volgens mij in de kuif. Vogels met een kuif zijn voor mij per definitie sympathieke beestjes. Misschien heeft dat iets te maken met mijn Belg zijn en omdat één van de nationale iconen een stripfiguur is met een kuif en die dan ook zeer origineel Kuifje werd gedoopt. Ofwel heb ik ooit kennis gemaakt in mijn vroege jeugdjaren met een rockende vetkuif die in mijn onderbewustzijn nog prettige gevoelens oproept ? Wie zal het zeggen.

Vogels met kuiven zijn dus wat mij betreft gewoon de max. En als ik mijn vogelgids opensla en onder de K op zoek ga naar gekuifde exemplaren blijkt die lijst niet zo verschrikkelijk lang. Buiten mijn kuifeend vind ik nog een kuifmees. Nu moet je toch toegeven dat niemand onverschillig kan blijven met een blik op dit sympathieke wezentje. Jammer genoeg geen alledaagse verschijning voor mij. Maar als ik er eentje tegenkom dan stokt mijn adem elke keer. Gewoon een overdosis knuffelgehalte. 

Kuifmees_(Crested_Tit)_(5208828135)_(2).jpg

Kuifmees, toppunt van knuffelgehalte.

Vreemde kuiven.

Voor de rest van de gekuifde exemplaren moet ik al verder in mijn geheugen gaan graven. Of vaak wat verder van huis gaan. De kuifaalscholver is ook weer een knuffeligere versie van onze “gewone” aalscholver. Ik weet dat ik hem kan herkennen aan zijn potloodvormige snavel. Een boekhouders-kenmerk dat in mijn birdwatching-geheugen staat gegrift. Ik heb hem ooit ontmoet aan onze kust.

De kuifduiker kon ik nog niet zo heel lang geleden nog bekijken. Een exemplaar in zomerkleed bleef lang genoeg ronddobberen op de Tiense bezinkingsputten zodat zelfs ik hem kon gaan spotten. En dat was een blitse twitch. Meestal laten deze beestjes zich bekijken in hun ietwat grauwere winterkleedje. Maar dit exemplaar zat mooi te wezen tussen heel wat geoorde fuutjes (toch ook geen onopvallende verschijning) en spatte echt mijn telescoop binnen.

De kuifkoekoek is voor mij op nationaal vlak een dip van formaat. Hij staat op mijn hij-is-net-weggevlogen-lijst. Kilometers gereden om hem net niet te zien. Maar gelukkig kon ik hem wel bewonderen over de landsgrenzen. Hoewel onze eigen lentebode ook wel een tripje dichtbij waard is. De gekuifde versie is dan toch weer eentje van een ander niveau.

En dan de kuifleeuwerik. Ooit een broedvogel die niet zo heel ver van mijn regio kon aanschouwd worden. Meestal op ongewone plekken zoals parkings, industrieterreinen of meer van dat moois. Fier en deftig rondtrippelend zoals enkel een kuifleeuwerik dat kan. Met zijn kuif parmantig opgericht met een air van het kan niet meer. Maar jammer genoeg is dit vervlogen tijd. Die kuif is verdwenen uit ons landje. En om hem deftig te zien doen moet je ondertussen al een stevig stuk rijden. Jammer, want ook die kuif vond ik sympathiek. Als elke kuif die ik ken trouwens.

kuifeend0001-2.jpg