Rekenkundig onmogelijk.

Februari is spechtentijd. De grote bonte roffelt er lustig op los, de groene doet zijn veulen-imitatie en de zwarte cru-cruut tussen de statige beuken. Ze zijn al in lente-modus en laten dat op allerlei manieren duidelijk blijken.

IMG_2494.jpg

Middelste bonte specht (Foto Kris Hermans)

Geloofwaardigheid.

Vandaag trouwens met dit spechtengeweld twee jaarsoorten aan mijn lijstje kunnen toevoegen. Het Jongebos was mijn bestemming en de middelste bonte specht mijn doelsoort. En zoals elk jaar stelde hij mij niet teleur. Na enkele minuutjes in het bos zat er al een mannetje middelste boven mijn hoofd. De groep vogelaars die ik op sleeptouw had genoot minstens evenveel van deze pastelroze rakker als ik. 

Maar even verder kregen we een stevige bonus. Ik had nog maar net ontkennend geantwoord op de vraag van één van mijn vogelkijkmaten of er hier ook zwarte specht zat. Of een duidelijk cru-cru weerklonk vanuit het bos. Mijn geloofwaardigheid kreeg een tik die makkelijk door diezelfde zwarte houthakker zou kunnen uitgedeeld zijn. Maar daar ging ik totaal niet om treuren, want een waarneming van deze soort is een opsteker van formaat.

Onmogelijk.

Maar toch wil ik even focussen op de familie van de bonte spechten. Zoals jullie wel weten is er een grote bonte specht. Dit is de meest voorkomende en durft zich al eens op netjes met pindanootjes storten. En misschien heb je ook al gehoord van het ander uiterste van de reeks, de kleine bonte specht. Een pocketversie van zijn grote neef en eentje die voor mij de eigenschap sympathiek zijn zeker krijgt toebedeeld. En zoals je al kon lezen is er ook een middelste. Dus die zit logischerwijs tussen de grote en de kleine in. Tot zover klopt het nog. Maar als ik mijn vogelgids opensla op de pagina’s waar ik dit bonte trio kan bekijken dan zie ik er nog eentje staan. De syrische bonte staan onder de grote en boven de middelste. Deze vertegenwoordiger is dan wel geen locale gast (hij houdt zich op in het oosten van ons continent), maar hij staat wel in mijn gids. En daardoor krijg ik een lijstje van vier roffelaars die de vermelding bonte specht in hun naam dragen. En als er vier zijn dan kan er nooit eentje de middelste zijn. Dat is praktisch en rekenkundig echt onmogelijk. Daarom pleit ik om deze middelste bonte specht te hernoemen naar de roze bonte specht. Dat is alvast in het veld zonder dat je er andere soorten moet bijsleuren perfect vast te stellen. Hopelijk kan ik voor mijn motie steun vinden bij collega vogelaars. 

syrtische0001.jpg

Syrische bonte specht (Hongarije door mijzelf)