Verkiezingskoorts.

Verbaasd, ongeloof, verontwaardigd, (beetje) boos, grappig en medelijden. Dat zijn de verschillende stadia die ik onderging toen ik deze week een berichtje kreeg via facebook van een collega vogelkijker. Hij vond zich zwaar tekort gedaan omdat zijn geweldige waarneming (en dat het een leuke waarneming was kan ik enkel maar bijtreden) niet was opgenomen in de genomineerden voor de Houten Freek. En toen ik hem probeerde uit te leggen hoe wij aan die 10 kanshebbers kwamen kreeg ik nog een tweede berichtje waarin hij zeer duidelijk maakte dat hij onze manier van doen niet echt kon pruimen. Dit is licht uitgedrukt. En daarna werd alle contact verbroken.

 houten freek aangepast0001.jpg

Voor degenen onder jullie die nog nooit van de Houten Freek hebben gehoord (schaam u) even wat verduidelijking. Het gaat hier om een jaarlijkse wisseltrofee die wordt uitgereikt aan de Fruitstreker met de beste waarneming van het voorbije jaar. Een leuke fait-divers op onze jaarlijkse Vogeldag. Denkelijk ooit bedacht na een vergadering toen we al stevig aan de alcoholische nadrink waren toegekomen. Dat ik dit niet meer zeker weet is in één keer ook een bewijs dat dit zeker het geval zal geweest zijn. De naam Freek komt van een samentrekking van FRuitstrEEK en de toevoeging Houten komt van het kersenhout waarvan het grappige mannetje gemaakt werd. Er kwam zelfs een heus reglement. Ook bedacht op zo een moment aan de inhoud er van te zien. Zo veel toeters en bellen dat iedereen die het leest met een glimlach het na artikel 8 opgeeft. En tot op heden doorliep onze trofee een vlekkeloos en onberispelijk parcour. Tot deze week dus.

Fun.

De uitspraak “de belangrijkste bijzaak” is hier volgens mij van toepassing. Onze klagende derde heeft duidelijk een verkeerde inschatting van de essentie rond vogels kijken volgens mijn bescheiden mening. Vogels kijken draait uiteraard om het kijken van vogels. En voor mijzelf is dit echt de belangrijkste bijzaak want bijna al mijn vrije tijd wordt er door opgeslorpt. Maar is die waarneming of het vinden van die ene of andere zeldzame soort zo belangrijk ? Daar heb ik mijn twijfels over. Want buiten een aantal leuke waarnemingen herinner ik mij vooral momenten die ik beleefde met collega vogelkijkers.

De legendarische panne van een busje in De Panne (ja, je kan het niet bedenken), het ontbijt met zuurkool en varkenspoten aan Lac-du-Der, het bezoek van Man Bijt Hond aan onze telpost in Oetersloven, de controle van twee politie-agenten tijdens een nachtelijke inventarisatie van steenuiltjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal onvergetelijke momenten die mijn vogel-kijk-leventje kleur hebben gegeven. En al die vogels die ik dan nog eens mocht bekijken zijn een mooie en zeer welkome bonus. En met deze bedenkingen wordt die boze reactie over het niet selecteren van een waarneming wel heel onbeduidend. Hopelijk leest mijn klacht-indiener ook deze post en beseft hij dat zijn berichtje toch wel echt buiten alle proporties was. Hopelijk…

podium2.jpg

En dan had ik het nog niet gehad over ons trektel-podium van weleer.

Blinkend.

Ondertussen gaat het vogeltjes-leven ongestoord verder. Dit weekend nog een stevige lel gegeven aan mijn ekster-aantal. Zaterdag 6 stuks en vandaag maar liefst 16 stuks kunnen ringen. Het blijven schitterende beesten. De kleuren die je te zien krijgt als de zon op hun op het eerste zicht zwarte veren valt zijn gewoon onbeschrijfelijk. Ik ga weer niet opnieuw de loftrompet steken over deze voor mij zwaar tekortgedane beestjes. Want dan val ik weer maar eens in herhaling.

Daarna nog wat bosuilenkasten gecontroleerd. Eentje was bezet en mevrouw bosuil liet zich ook even mooi bekijken. Na controle bleek er een legsel met twee eieren aanwezig. Dus denkelijk komt deze soort ook dit jaar weer op mijn bilan.

En tenslotte op zoek geweest samen met Etienne naar horsten van roofvogels. We konden er drie vinden en tussendoor genieten van mooie panorama’s en zingende heggemussen, lijsters, koolmezen, pimpels, matkoppen en meer vogels die de lente voelden aan hun instrumenten. De tjiftjaf hield voor ons voorlopig zijn snaveltje dicht en dus konden we onze namen dit jaar niet bijschrijven bij de vogelkijkers die de vroegste tjif ooit voor de Fruitstreek scoorden. Maar dit is de belangrijkse bijzaak van dit weekend, echt waar.