Ne merel is ook maar ne kerel.

IMG_1666

Dit verhaal gaat over deze overenthousiaste merel die ik niet zo heel ver van mijn huis op straat. Een enthousiasme die je op dit beeld niet dadelijk kan afleiden. Maar net voor hij transformeerde van een driedimensionaal exemplaar naar dit ééndimensionele geval was hij echt waar heel enthousiast.

In september vorig jaar had ik al een ontmoeting met deze zwarte rakker. Hij vloog toen nietsvermoeden in mijn netten thuis achter en kreeg als beloning een wetenschappelijke ring rond zijn poot (je ziet hem nog aan zijn pootje zitten). Het is aan die ring dat ik hem herkende. Want heel wat andere kenmerken verdwenen samen met zijn enthousiasme en een foute beslissing die hij hierdoor nam.

Bloeiende bloesems, warme zonnestralen, langere dagen zijn allemaal oorzaken van die foute beslissing. Want op dit moment worden de merels ondoordachte kerels. Terwijl ze tijdens de voorbije winter nog gecontroleerd en zeer doelgericht op zoek gingen naar voedsel om die barre periode te overleven gooien ze plots alle logica overboord en worden ze slachtoffer van hun overproductie van hormonen. Bij de ontluikende lente veranderd elk mannetje merel in een testosteron-bom  en worden alle beslissingen, als er al beslissingen genomen worden, genomen puur op het buikgevoeld (of eigenlijk nog iets lager). Nadenken zit er niet meer echt in. De mannetjes merels zingen, vechten en vliegen er duchtig op los met maar één doel. Een wijfje veroveren dat dan samen met hen een nestje wil bouwen en voor nakomelingen gaat zorgen.

En onze onfortuinlijke merel heeft tijdens die periode de pech gehad dat hij net dan de weg moest kruisen en in al zijn enthousiasme vergat even links en rechts te kijken. Met dit beeld tot gevolg. Hopelijk gebeurde het nadat hij zijn vrouwtje al had gevonden en liggen er ergens eitjes die door dat vrouwtje worden uitgebroed. Zo is zijn foutje toch niet zonder gevolg gebleven. En wie weer kan ik dat nestje dan ook nog eens ringen. Laat het ons hopen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s