Zomerse vondst.

zomertaling

Het werd een afwisselend weekend met als kersje een mannetje zomertaling te Bernissem. Die had ik echt niet meer verwacht want ze trekken bij ons meestal vroeger door. Maar toch dus.

Soep.

Bij een groot deel van de vogelkijkers staan eenden op een aparte lijst. Die van “zat-er-maar-niet-bekeken”. Ze hebben dan ook vaak een niet zo goede reputatie omdat leuke soorten een strenge checklist moeten ondergaan voor ze worden “aanvaard”. Hebben ze geen kweekring of beschadigde veren ? Zijn ze niet te tam en komen ze netjes brood eten ? Want dan krijgen ze al snel de stempel van escape. En dan kom je in België (terecht) niet op de officiële lijst. En dus niet interessant. En toch blijf ik fan. Want eenden hebben één groot voordeel. Ze laten zich meestal goed bekijken. En zo kan ik er maximaal van genieten. Want genieten is de boodschap bij deze drijvers. En dat hoeven voor mij niet altijd speciale soorten te zijn. De smaragdgroene kop van een wilde eend, de onwaarschijnlijk fijne streping op de borst van een krakeend of het knalrode oog van de tafeleend. Het mag er voor mij allemaal bij. En dan is mijn ontdekking van een mannetje zomertaling een bonus met een dikke strik er rond.

Seizoenswissel.

Als er een zomertaling is dan moet er ook een wintertaling zijn. En dat klopt ook. Bij ons toch in elk geval. Bijna dan toch. Wintertalingen zie je bij ons in de winter. Vaak in groepjes. En de zomertaling passeert bij ons in de… lente.

Maar nu stel ik mij toch de vraag. Als die wintertalingen binnenkort met hun kroost rondwaggelen in hun broedgebied. Dan is het daar toch hartje zomer. Dan kan je hen op dat moment toch moeilijk wintertalingen noemen. En mijn zomertaling ? Als die tijdens de winter in Afrika rondzwemt tussen de nijlpaarden en krokodillen. Dan is het daar toch putje winter. Wel zonder de sneeuw zoals wij dat kennen, maar toch. Ik veronderstel dat ze hem daar dan ook geen zomertaling zullen noemen. Ik vind het alvast ingewikkeld.

Misschien is een oplossing om hun namen minder seizoensgebonden te maken. Wat denk je van pracht-taling ? Hoewel, ook niet echt een goede keuze. Want voor mij is elke taling prachtig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s