Waar zit die grauwe ?

grauwe vlieg alken 06-09 (8) bewerkt

Ik had nooit gedacht dat ik op de website waarnemingen.be op zoek zou gaan naar een plek om een grauwe vliegenvanger te vinden. Maar toch deed ik dit dit weekend. Zonder succes trouwens.

Gesneuveld.

Deze gezellige vliegenvangertjes hebben de gewoonte om vlak bij huizen hun nestje te bouwen. Vaak zelfs in hangplanten of bloempotten op een terras. Ik heb vroeger meermaals een nestje geringd bij kennissen die mij vertelden dat er een vogeltje op hun terras zat te broeden. Als ik aankwam trof ik meestal een reeks bloempotten aan met eentje ertussen waarvan de plantjes totaal verdord waren. Dit omdat de vrouw des huize het nestje niet wou verstoren en daarom dat plantje zijn dagelijkse portie water ontzegde.

Maar dit jaar kreeg ik nog geen enkel telefoontje. En op de website van onze vogelwerkgroep staan slechts zes waarnemingen van grauwe vliegenvanger. Bitter weinig. Wat is er aan de hand ? Werden alle bloempotten verbannen op de Zuid-Limburgse terrassen en hebben de grauwe rakkers daarom onze regio als protest massaal verlaten ? Zijn onze vliegen op ? Of is er iets gebeurd tijdens hun jaarlijkse tocht uit hun wintergebieden ? Dit laatste is het meest waarschijnlijke omdat ons al berichten bereikten van andere trekvogels die later of in veel kleinere aantallen terugkwamen. Het blijft natuurlijk gissen. Maar dat er iets aan de hand is met onze grauwe vliegenvangers staat als een paal boven water.

Schermafbeelding 2018-06-10 om 20.01.43

Overzicht waarnemingen van 2005 tot dit jaar in de Fruitstreek.

Tekort gedaan.

Ik wil dan toch even van de gelegenheid gebruik maken om onze grauwe vliegenvanger een hart onder de riem te steken. Ik ben een beetje ontgoocheld in de persoon die dit vogeltje zijn naam heeft gegeven. Akkoord, er vliegen wel meer soorten rond die het voorzetsel grauw meeslepen. De grauwe gans, de grauwe gors, de grauwe pijlstormvogel. Bij elk van deze kan ik het woord grauw nog op één of andere manier plaatsen. Maar toch niet met onze grauwe vliegenvanger. Dit beestje is toch alles behalve grauw. Niet in zijn verenkleed en zeker niet in zijn gedrag. Ik heb heel vaak kunnen genieten van hun jachttechniek. Vanaf een vaste zitplaats plukken ze met een acrobatische en sierlijke vlucht de vliegen uit de lucht om dan netjes op datzelfde paaltje te landen. Het tweede deel van hun naam, “vliegenvanger”, is dan ook vanzelfsprekend. Maar waarom ze er “grauwe” aan hebben toegevoegd blijft mij een raadsel. Misschien kreeg de naamgever enkel zwartwit foto’s van het vogeltje te zien. En op een stilstaand beeld van een denkelijk zittende vogel van waarschijnlijk ook nog eens bedenkelijke kwaliteit waar de sierlijkheid onzichtbaar is en alle kleuren ontbreken kan je die fout maken. Maar echt begrip kan ik er niet voor opbrengen. Maar ja, de bonte die zal hem voor geweest zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s