Een steen(uil)goed jaar ?

steenuil

Stilaan loopt het broedseizoen naar zijn einde. En dus ook mijn controles van de nestkasten. Zo hebben we alle steenuiltjes voor dit jaar bezocht en is het weer tijd voor de analyse. En met gegevens vanaf 2013 kunnen we toch al voorzichtig conclusies trekken hoe het jaar nu wel was.

Secundo.

In totaal werden 84 van de 90 nestkasten gecontroleerd. Sommige lagen te ver buiten “mijn” regio of een briesende stier bracht ons op andere gedachten. Daar was 53% van bezet. Wat een mooi gemiddeld resultaat is. Het aantal mislukte broedsels lag met 8 op een normaal niveau. Hoewel ik voor het eerst met zekerheid kon vaststellen dat er jongen werden geroofd door een predator (denkelijk steenmarter). Ook het gemiddelde legbegin van 14/4 was heel normaal. Dat het een goed jaar was bleek uit het aantal pulli per broedsel. Met 3,30 het tweede hoogste tot op heden. Maar het goede nieuws was dat ik 121 van de 122 pulli (ook 2de beste tot nu toe) kon ringen. Slechts in één nestkast vonden we een duidelijke achterblijver tussen zijn broers en zusjes. In de voorbije jaren was dat veel vaker het geval. Conclusie : ze doen het goed “mijn” steenuiltjes. Bij ons dan toch. Want op nationaal vlak staat ook deze soort onder druk.

Steenuil aantal.jpg

Aantal pulli geteld.

Steenuil bezetting.jpg

Bezettingsgraad / gelukte broedsels in de gecontroleerde nestkasten.

steenuil aantal pulli.jpg

Gemiddeld aantal pulli per broedsel.

Toch even de leverancier van de prachtige foto boven het artikel een dikke pluim geven. De keuze was dit jaar enorm omdat onze drie foto-musketiers Pascal, Gert en Kris er ook een steen(uil)goed jaar van maakten. Uiteindelijk koos ik voor deze plaat van Kris. Nog eens bedankt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s