Veelbelovende pullus.

Passer_domesticus_-male_feeding_chick-8

Hoopvol weekend. Ja, zo ga ik het noemen. Zonder twijfel een hoopvol weekend. Het werd deze keer niet gekleurd door een nieuwe soort die ik zag of een zeldzaamheid die in mijn handen belandde. Neen, alles is te danken aan Lennert. Ik leg het even uit.

Vuurtje.

Op zaterdag was ik gevraagd om met een aantal leden van de Wellense kindergemeenteraad een activiteit te leiden in ons natuurgebied. De loden hitte had het groepje gereduceerd tot drie dappere jongeren. Op weg naar een plekje schaduw polste ik even naar de natuurkennis van mijn gasten. En wat bleek. Eentje kende mij nog. Zoals u al kan raden was dit Lennert. “U bent vorig jaar in onze klas geweest om les te geven over vogels kijken”. Ik was al heel blij dat één van mijn optredens dan toch bij iemand was blijven hangen. Maar mijn geluk kon niet op toen hij er aan toevoegde : “Ik ben toen ook begonnen met vogels kijken”. Hij had zich al een verrekijker, telescoop en een stapel vogelgidsen aangeschaft. “En welke leuke soorten heb je al gezien ?” vroeg ik verder. Toen de opsomming van witte kwikstaart, steenuil, meerkoet er vlot uitrolde aangevuld met een correcte en voor mij bekende stelling “meeuwen vind ik wel moeilijk” wist ik het wel zeker. Mijn kruistocht indertijd in een aantal klaslokalen om nieuwe zieltjes te werven voor het vogelkijkersleger had hier toch succes geboekt. Vanaf dat moment voelde ik de stekende zon niet meer en werkte ik mijn opdracht af met een brede glimlach op mijn lippen.

121.

En ondertussen sloten Etienne en ik het pulli-seizoen voor dit jaar af. Dit met de laatste nesten van torenvalk. Van de zes laatkomers die een paar weken geleden nog met eieren lagen waren er nog twee succesvol. De teller van geringde pulli TV-kes (voor mijn niet-vaste lezers : TV = torenvalkje) staat op 121, net evenveel als de steenuiltjes die ik dit seizoen ringde.

Het was trouwens een goed jaar voor mijn torenvalkjes. Blijkbaar een regionaal gegeven want een collega-ringer liet mij weten dat bij hem het veel minder was met heel wat mislukte en verlaten nestkasten. Bij mij echter vaak redelijk grote nesten en goed doorvoede pulli. Bij het laatste nestje met jongen van 16 dagen oud zat er eentje tussen met een gewicht van 240gram. Dat is heel stevig.
Van de 64 door ons gecontroleerde nestkasten waren er 36 bezet (net als vorig jaar maar niet allemaal dezelfde bezette kasten). En er waren 32 geslaagde broedsels (ook net als in 2017). Evenaring van hoogste resultaat tot nu toe. Met 133 pulli zat ik 4 lager dan topjaar 2017. We konden er dus 121 van ringen. Gemiddelde start legsel was ongeveer een week vroeger dan vorig jaar maar wel dichter bij andere jaren, 24/4. 2017 was dus blijkbaar een laat jaar. Met een gemiddeld aantal pulli van 3,69 per nest zitten we op plaats 3.

Veel tijd om van deze drukke periode te bekomen is er wel niet. Binnen een paar weken starten we met het ringen van de najaarstrekkers. Want die komt vanaf deze maand terug op gang. En dankzij mijn ontmoeting met Lennert staat mijn voornemen om birdwatching bij onze jeugd te introduceren weer een stuk hoger op mijn todo-lijstje. Dus opnieuw veel werk en plannen aan de winkel. Dank je wel Lennert om dit vuurtje terug aan te wakkeren.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s