Voetbalgekte.

Voor het eerst in het bestaan van mijn blog gaat mijn post niet over vogeltjes (hoewel). Want ons landje verkeerd momenteel in een staat van voetbal-mania in de hoogste graad. Zoals voor mij vogeltjes kijken, tellen en ringen de belangrijkste bijzaak is, is dit wat voetbal betreft het geval voor de ganse wereld. En ik doe netjes mee met deze plezante gekte. Ook ik zat een paar dagen geleden gekluisterd aan mijn televisie nagelbijtend te kijken hoe onze Rode Duivels de Brazilianen terug naar hun prachtige land stuurden.

Kanaries.

We komen trouwens zo toch bij de vogeltjes terecht. Want die voetbalvirtuozen uit Zuid-Amerika noemen zich de kanaries. Net zoals een iets minder dik betaalde groep sporters uit een stad niet zo ver van hier vandaan. Maar hun virtuoziteit was niet groot genoeg om onze Belgische Duivels te verslaan. Jammer dat ons team ook niet aan een vogeltje gekoppeld werd. Maar misschien kunnen we onze voetbalbond wel overtuigen om dit wel te doen. Ik ging alvast op zoek.

Kleuren.

In eerste instantie legde ik de focus op de rode kleur. Het zijn dan ook de Rode Duivels. Aan rood gekleurde beestjes geen gebrek dacht ik, maar dat viel dik tegen. Het moest dan ook een typische soort zijn van ons landje. En daar blijkt het schoentje dan duidelijk te wringen. De rode patrijs komt hier niet voor, net als de rode rotslijster. Het roodborstje dan weer wel, maar of dit een geschikt symbool is om een voetbalteam te vertegenwoordigen is twijfelachtig. Hoewel, als je zijn ware aard kent misschien toch. Het is een agressief baasje. Roodborsttapuit, roodborstlijster, roodkeelnachtegaal, roodstuitzwaluw, allemaal kanshebbers maar met steeds te weinig affiniteit met ons landje. Grootste kanshebber is dan nog de rode wouw.  Een machtig en sierlijk voorkomen. Een prachtig beest dat ondertussen in ons landje broed. Maar hij kiest jammer genoeg voorlopig vooral voor ons zuidelijk landsdeel. Op dit moment geen issue want op dit moment is iedereen Belg. Maar als die voetbal-gekte terug is geluwd mag onze keuze geen communautaire kwestie worden.

Driekleur.

Het blijft een moeilijke opdracht. Tot ik tijdens mijn zoektocht op google dit wonderlijke wezentje tegenkwam. Beste Belgen, ziehier de Wire-Tailed Manakin. Is dit niet de ideale vertegenwoordiger voor ons team ? Geen inlands beestje zoals je denkelijk al had verwacht. Neen, een Zuid-Amerikaanse inwoner. Maar met zulke kleuren willen we dat zeker door de vingers zien. Filmpjes van dit prachtige vogeltje leert ons ook nog eens dat hij een nog wonderbaarlijkere manier van baltsen heeft. Net zo swingend als onze Rode Duivels of durf ik al te zeggen onze Zwart-Geel-Rode Manakins.

1cacc2ebe7a9125591125fd0d60111b8--goldfinch-google

En als je dan weet dat dit wezentje ook voorkomt in de Braziliaanse regenwouden. Dan wist je op voorhand dat die kanaries niet opgewassen waren tegen onze nieuwe en geweldige mascotte. Ik ga het hun wel niet vertellen. Want dan zou in Brazilië de jacht op Manakins wel eens massaal ingezet kunnen worden. En dat zou echt heel jammer zijn.

Bekijk zijn dansje op https://www.youtube.com/watch?v=TcbZvnqKb7Y

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s