Het juli-dipje.

Het broedseizoen is voorbij en we hebben onze plannen om pulli te ringen opgeborgen. Ondertussen zijn de netbanen op mijn ringplek gemaaid en de ondertussen weer stevig uitgegroeide struiken wat bijgesnoeid. Nieuwe geluidsboxjes en de netten klaargezet en zo zijn we klaar voor het najaar. De eerste vogels werden trouwens weer geringd. Want de bosrietzangers hebben hun tocht naar het verre (warme zou een verkeerde woordkeuze zijn op dit moment) zuiden al aangevat. Met een braamsluiper en een boomkruipers heb ik al twee kleine kersjes gescoord. Maar het is toch even op gang komen.

braamsluiper-2

Komkommers ?

Want juli wordt door vogelkijkers als een rustige maand gezien. Als je op vakantie wil gaan dan doe je dat best in juli hoor ik vaak zeggen. Maar is dat ook zo. Logisch gezien wel. Onze broedvogels gaan in rustmodus na een vermoeiend broedseizoen. En de trek is nog niet echt op gang geschoten zodat doortrekkers en eventuele dwaalgasten spelden in een heel grote hooiberg zijn. Maar de cijfers laten zien dat dit niet echt zo moet zijn.

soorten.jpg

Als we alle waargenomen soorten van onze Fruitstreek er even bijhalen en deze per maand sorteren dan blijkt dat juli inderdaad een lager aantal is met 143 soorten die gezien werden. Maar in januari waren er dat net evenveel en in februari (129), november (129) en december (125) zelfs minder. Het einde van het jaar zou te verklaren zijn door het feit dat heel wat soorten niet meer worden ingegeven. We hebben nu eenmaal de gewoonte om “gewone” soorten enkel in te geven als we die voor het eerst zien in een jaar en daarna veel minder of zelfs helemaal niet meer. Maar voor februari gaat die theorie natuurlijk niet op.

Bekijken we dan de zeldzame soorten (rode kolommen) dan zien we hier hetzelfde beeld. Is juli een kalme maand ? Jazeker. Is het de dipmaand van het jaar ? Neen, dat denk ik niet. Dus iedereen naar buiten (hoewel de zwoele zomer niet echt meewerkt voor ons vogelkijkers) en vogeltjes kijken. Ik nam alvast de draad op door één van mijn lokale gebieden terug te ontdekken. Daar zette ik alvast een paar mooie soorten op mijn lijstje. Scholeksters, bosruiters en een paar kemphanen deels in zomerkleed. Niet echt dipjes-materiaal.

One thought on “Het juli-dipje.

  1. Daarom nam ik dan ook mijn groot verlof dit jaar in februari en volgend jaar in januari. De statistiek bewijst het en niet alleen voor vogels. Er is hier vooral minder te beleven de eerste twee maanden van het nieuwe jaar.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s