Eindelijk een idee van wijds.

Een weekje rondtrekken door Schotland. Ik kan het iedereen aanbevelen. Tijdens onze ritten door de onmetelijke highlands zag ik op mijn schermpje van de GPS één streepje met een pijltje, de weg waarop wij reden, en de rest van het scherm was groen. Had ik een flatscreen tegen mijn voorruit geplakt dan was die ook gevuld geweest met hetzelfde beeld. Een lijntje en voor de rest wijdse landschappen. In ons Belgenlandje is het net andersom, veel streepjes en af een toe een vlekje groen. De uitspraak van de top-vogelkijker Gerald Driessens werd weer maar eens bevestigd : “als Belg heb je het geluk dat het in elk ander land beter is om naar vogels te kijken”. Zo ook dus in Schotland. Hoewel onze reis zeker geen vogel-reis was kon ik het natuurlijk niet laten om af en toe naar een vogeltje te kijken. Een overzicht van mijn birdwatch-momentjes op deze reis in dit fotoverslagje.

DSC08185

Aan wijdse natuur geen gebrek, adembenemend mooi.

Ospreys op verzoek.

Hoogtepunt op het gebied van vogels kijken was zonder twijfel het bezoek aan een natuurgebied inclusief nest van en met visarenden. De jongen (twee dit jaar) waren nog aanwezig in de buurt van het nest. En de ouders waren zo attent om ons een vliegshow aan te bieden samen met een exemplaar dat volgens de plaatselijke vogelkijkers regelmatig op bezoek kwam. Kicken.

DSC08005

Zicht op het nest vanuit de kijkhut.

DSC08004

Wie geen telelens bij heeft moet slim zijn. Foto van het beeldscherm dat in de kijkhut hing en beelden toonde van de camera aan het nest.

Op een golfveld (die waren er genoeg) ontdekte ik deze rouwkwikstaart. Even denkend dat ik een uitzonderlijke waarneming deed tot ik tot het besef kwam dat dit de kwik is die ze hier gewoon zijn te zien. Maar toch leuk.

DSC08033

Aan meeuwen geen gebrek. Met kilometers en kilometers aan kustlijn kan dat ook moeilijk anders. Dus werd het een mooi lijstje met deze schreeuwers. Kok-, zilver-, grote en kleine mantel- en drieteenmeeuwen werden als zeker genoteerd.

DSC08045

Museumstukken.

Als “gek-van-vogels”-maniak zie ik constant vogeltjes. Niet enkel tijdens mijn ochtendlijke korte wandelingen of bij bezoeken aan meer natuurlijke biotopen. Maar ook in winkels, musea, historische gebouwen en noem maar op. Een bloemlezing van een aantal van mijn ontdekkingen.

DSC07967

Schilderij met vogels in een museum. Check blauwe reiger, patrijs, ijsvogel, zwarte mees, (volgens mij) zwartkop en sneeuwhoen (denk ik).

DSC08321

Ander museum met een ondertussen uitgestorven reuzenalk. Deze heeft nog even een ei gelegd.

DSC08323

Zelfde museum met een albatros. Dan zie je pas wat voor joekels dat zijn. Indrukwekkende display.

DSC08315

Op de zitting van de banken in de kapel van de universiteit een niet te determineren (boze) papegaaiensoort.

DSC08259

Roodborstjes op een trouwens magistraal graffiti-kunstwerk.

Af en toe naar onder kijken.

En het hoeven niet altijd (liefst wel natuurlijk) gevederde beestjes te zijn. Er was ook af en toe wat aandacht voor andere wezens.

IMG_1955

Ook een kunstwerkje, met mossen en op naam van moeder Natuur.

DSC08180

Veenpluis in het wijdse landschap.

DSC08307

Een nieuwsgierige grijze eekhoorn. Een invasieve soort, maar toch ook leuk om tegen te komen.

DSC08320

En in een museum een opgezette haggis. Of toch niet ? Een typisch voorbeeld van Schotse humor. “It’s a joke, lad”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s