Daar zijn ze.

Ze waren met 56. Tot op vandaag waren ze nog niet in grote getale komen opdagen. Maar vrijdag waren ze er plots. Mooi op een rijtje zoals ik van hen gewend ben. In twee kleurtjes, zwart en bruin. Zoals vorig jaar. Aanwezig op hun afspraak. Hoewel ze mij veel meet- en weegwerk opleveren kijk ik er toch elk jaar weer naar uit. Hoewel ze mij vaak paarse vingers bezorgen ben ik toch blij met hun komst. Hoewel ze mij vaak laten twijfelen over hun leeftijd zijn ze van harte welkom. Mijn zwartkoppen.

Gevonden.

Zaterdag was het dan weer wat miezerig weer en bleven de netten dicht. Dus geen zwartkoppen. Dus ging ik op zoek naar andere gasten die op dit moment meestal onze regio verwennen met een bezoek. Duinpieper en paapje waren het doel. Dus werd er gekozen om door de Haspengouwse velden te rijden met mijn raam, ondanks een frisse bries, open om hun roepjes te horen. En mijn blik gefocust op elk vogeltje dat durfde op te vliegen. Het lijstje werd stilaan leuker en leuker. Wat begon met buizerd, torenvalk en kneu kwam uit op bruine kiek en tapuit. En dan was er plots een bruin vogeltje dat vanaf een akker naar een plukje onkruid vloog. Even ging het op de top zitten. Dat was denkelijk mijn doelsoort. Maar voor ik het in de kijker kreeg was hij al verdwenen. Na wat speurwerk dat paap-loos bleef besloot ik om naar de andere kant van het bietenveld te rijden. Dit leverde een mooie vlucht van een achttal grauwe gorzen op. En even later het mooi poserende paapje. “Maar” een vrouwtje, maar het was toch weer genieten geblazen bij het aanschouwen van een van mijn favorieten (ik heb er wel een heleboel realiseer ik mij nu). Een intensere scanning van een groep meeuwen die een boer die het spreekwoord “en de boer ploegde verder” letterlijk nam leverde mij ook nog een adulte zilvermeeuw op. Ondanks een duinpieperloze voormiddag keerde ik toch met een brede glimlach terug naar huis.

paapje

Publiek.

Zondag dan weer iets vlotter dan gewoonlijk uit mijn bedje ondanks het vroege uur. Want er was een ringsessie gepland met een bezoekje van mijn maten van de vogelwerkgroep. Iets om zeker naar uit te kijken. En de vogels werkten ook goed mee. Ik kon ze laten meegenieten van rietzangers, sprinkhaanzanger, blauwborst, boompiepers. Vogels kijken of ringen met maten. Toch dat tikkeltje extra.

P1000548

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s