Party-animals.

De wekker stond op 01:25 toen ik wakker werd op de tonen van Dancing Queen van ABBA. Dat gaf aan dat het oostenwind was, om juist te zijn noord-ooster. Want die blies de muziek van een blijkbaar leuke party richting mijn slaapkamer. Op dat moment gingen er de volgende dingen door mijn hoofd :  eerst “jammer dat ik er niet bij was, want dat lijkt een leuk feestje”, daarna “shit, alle vogels gaan een omweg maken misschien kan ik morgenvroeg beter naar de telpost gaan”. Maar ‘s morgens zonder ABBA toch opgesukkeld en de netten open geschoven. Gelukkig maar…

Century.

Want het werd mijn eerste 100+ voormiddag van dit najaar. De netten hingen mooi vol. Zwartkoppen en roodborsten zijn blijkbaar fan van ABBA en kunnen een leuk feestje wel appreciëren. Het dagrecord van roodborst werd wel niet verbroken. Maar met een 5de beste dagprestatie kan ik zeker leven.

roodborst1006

Roodborstjes, op trek ? Een vraag die ik wel vaker krijg. Jazeker, roodborstjes zijn ook trekvogels. Wel geen lange-afstandstrekkers. Neen, ze “schuiven” noemen ze dat. Zo is het roodborstje dat zijn jongen in jouw tuin heeft grootgebracht in de lente en de zomer zeker een ander beestje dan diegene die op je voedertafel in de winter op bezoek komt. Roodborstjes hebben wel zowel een zomer- als een winterterritorium. In de winter kunnen zelfs de mannetjes en de vrouwtjes elkaar niet uitstaan. De vrouwtjes zingen dan ook en houden er ook een eigen plekje op na. Daarom dat je zelden twee roodborstjes ziet op je voedertafel. En als dat zo is dan is het gegarandeerd boel. Op dit moment is het roodborstje dat je ziet vandaag zo goed als zeker een ander exemplaar dan het gene wat je de dag erna op dezelfde plaats zou zien. Want ze trekken nu stevig door en “schuiven” elke dag een stukje op tot ze de plek hebben gevonden waar ze de winter graag willen doorbrengen.

Bontje.

Kersje van de dag was een bonte vliegenvanger. Elk jaar vang ik er wel eentje of meer. Maar het blijft een leuk moment als deze rakker in het net hangt te bengelen. Hoewel het tot nu toe altijd 1ste jaars vogels zijn, zijn ze toch het bekijken meer dan waard. Een adult mannetje is echt een beauty. Ook dit zijn doortrekkers want het zijn echte bosbewoners en holenbroeders. Mijn collega-ringer Louis ringt er elk jaar een hele hoop in een bos vol met nestkasten in Noord-Limburg. In mijn regio zijn broedgevallen dan ook heel schaars.

Op de telpost had ik mij ook kunnen vermaken. Pierre en Jan hadden 5 overtrekkende ooievaars en een visarend. Dus zowel hier als daar geen slechte dag. Misschien de volgende keer opnieuw ‘s nachts een plaatje van ABBA opzetten ?

DSC08353

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s