Meesterwerk.

Patrijs, korhoen, wielewaal, goudvink, hop, putter, appelvink, ijsvogel. Een droomlijstje waar ik na drie daagjes vogels kijken meestal enkel maar van kan dromen. Of je moet ergens in een toplocatie verblijven ergens op deze aardkloot. En toch kon ik ze de voorbije dagen op mijn palmares bijschrijven. Klein detail, ze vlogen niet rond in levende lijve maar waren door de Vlaamsche Meesters met al hun kunde op een doek geschilderd.

DSC08466

Plaats van verblijf : Antwerpen. Doel van de trip : wat cultuur opsnuiven. Maar eens vogelkijker, altijd vogelkijker. De levende buit bleef heel beperkt. Stadsduiven die ons steil negeerden, een verfomfaaide houtduif die we toch een paar keer tegen kwamen en aan de dokken een mooie verzameling schreeuwende meeuwen.

De toppers waren deze keer inside te vinden. De meesterwerken die we gingen bekijken in heel wat musea werden door mij afgespeurd naar gevederde modellen. En met succes. Ze bleken wel in de meeste gevallen niet zo levendig voorgesteld als ik had gewenst. Blijkbaar stonden heel wat soorten waar de natuurbeschermer momenteel heel veel energie opoffert om ze in zijn gebied te lokken vroeger vaak op de menukaart van de bevolking. Niet echt de reden waarop ik gehoopt was om ze voor het nageslacht te vereeuwigen. Maar daar kan ik jammer genoeg niet meer veel aan veranderen.

DSC08436

Een echt hoogtepunt vermelden van onze trip is geen makkie. Zelf ben ik een grote fan van de schilderkunst. Zeker van onze Vlaamse meesters. Het blijft voor mij een ongelofelijke kick om te zien hoe deze kunstenaars met verf een levensecht en meeslepend tafereel op doek kunnen toveren. Hoewel ik heel veel bewondering heb voor de huidige natuurfotografen die met hun lange lenzen en ongetwijfeld ook heel veel moeite een beeld vastleggen van prachtige exemplaren uit de vogelwereld is dit toch van een andere orde.

Als ik er dan toch eentje moet uitpikken dan denk ik dat het werk “Vogelconcert” van Jan van Kessel met stip op nummer één zal eindigen. Het feit dat mijn vrouwke kwam vragen of ik nog verder ging kijken naar de rest van de tentoonstelling was alvast een teken dat dit zo was. De schilder nam de poëtische vrijheid om een aantal vogelsoorten te laten deelnemen aan zijn werk waar ze allemaal al zingend worden uitgebeeld. Ook al zullen een aantal soorten daar niet zo goed in zijn. Dankzij dit werk werd mijn soortenlijst mooi aangevuld en werd het toch nog een beetje een vogeltrip in hartje Antwerpen. Oordeel zelf maar.

DSC08452

DSC08453

Dat deze meesters uitzonderlijke kwaliteiten hadden zal voor iedereen die de moeite deed om hun werken eens grondiger te bekijken geen geheim zijn. Zo vond ik op een schilderij waar marktkramers met hun waren naar de markt trokken onderstaand detail. Ik wil hier het feit dat je met een knobbelzwaan onder je arm niet zo elegant voorbij zou wandelen als op het werk werd afgebeeld terzijde laten. Maar de finesse en het realisme waarmee deze vogel werd afgebeeld vond ik echt de max.

Voor mij het bewijs dat heel wat van onze Vlaamse meesters eigenlijk gewoon lid waren van de plaatselijke vogelwerkgroep. Vogelkijkers van het eerste uur. ‘s Morgens het veld in met de kijker om ze, bij gebrek aan een 500mm lens, in de namiddag met hun penselen op doek te vereeuwigen. Birdwatching op zijn Rubensiaans.

DSC08444

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s